Вести

Вече "Деца и Деца": Градско драмско казалиште „Гавела“ из Загреба и Народно позориште исте вечери изводе представу „Деца“

18 јун 2024

У сарадњи са 32. Београдским летњим фестивалом БЕЛЕФ, 27. јуна у Народном позоришту, представа „Деца“, по истоименом роману Милене Марковић, биће изведена у две интерпретације.

На Сцени „Раша Плаовић“, с почетком у 20 часова, комад у режији Саше Божића одиграће глумци Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, а два сата касније, на Великој сцени, „Децу“ ће извести ансамбл Драме Народног позоришта, у режији и на музику Ирене Поповић.

Након тога, уз модератора Небојшу Броћића,  биће одржан разговор са ауторима, глумцима, публиком и гостима.

Књига „Деца“ Милене Марковић добитник је 68. НИН-ове награде за најбољи роман на српском језику 2022. године, а последњих годину дана постао је права регионална књижевна сензација.

У драматуршкој обради Димитрија Коканова, представа „Деца“, премијерно изведена на Сцени „Мала Гавела“ 2. фебруара ове године, постаје исказ о аутентичној снази уметности, идентитету жене који се опире било којој врсти друштвеног укалупљивања те свету који нуди обећање утопије вечите младости одзвањајући тескобно-екстатичним звуковима ноћних клубова.

Препознатљив редитељски рукопис Саше Божића „Децу“ гради као пејзаж субверзивне игре идентитета, одгоја, мајчинства и сећања у ослушкивању трошења времена. Простором игре доминирају деца, која се у њој појављују у метафоричком облику: као малени људи, незаштићени и угрожени, те као одрасли који се нису снашли и заправо су још рањена деца која се праве велика…

У подели су Јелена Михољевић, Барбара Нола, Ивана Рошчић, Наташа Дангубић и Викториа Бубало.

„Деца“, у извођењу ансамбла Драме Народног позоришта, премијерно изведена 8. октобра 2022. године, једна су од најоригиналније инсценираних представа у последњих неколико година. 

Овај наслов, у  иновативној оперској форми у 17 песама, хронолошки прати разне дубоко интимне и истините приче о деци, одрастању и породици, као и о томе колико је сложено бити ћерка, мајка, син… 

Све то уз специфичан кореографски језик и динамику путовања кроз различите физичке пејзаже, афекте, драмске односе, гласове, звукове и речи – који свеукупно отеловљују колективно у појединачном и појединачно у колективном. 

Велики ансамбл представе све време је на сцени, а чине га глумци и оперски певачи, који су својеврсно колективно тело, односно идентитет.

У представи играју Нела Михаиловић, Сузана Лукић, Предраг Милетић, Вања Милачић, Павле Јеринић, Милена Ђорђевић, Бојана Стефановић, Бојана Бамбић, Драгана Варагић, Александар Вучковић, Миона Марковић, Теодора Спаравало, Јелена Благојевић и Владан Матовић.

Наступају и певачи Тамара Митровић, Искра Сретовић и Марко Костић, камерни оркестар у саставу: Никола Драговић, Иван Мирковић, Александар Јован Крстић, Владимир Гурбај, Лука Спаравало,  Александра Кијановић, Павле Ракочевић, Александар Петровић, Вид Милошевић, Тина Миладиновић, као и Дечији хор „Наде”, који води Биљана Сименовић.

Галерија