Vesti

Veče "Deca i Deca": Gradsko dramsko kazalište „Gavela“ iz Zagreba i Narodno pozorište iste večeri izvode predstavu „Deca“

18 jun 2024

U saradnji sa 32. Beogradskim letnjim festivalom BELEF, 27. juna u Narodnom pozorištu, predstava „Deca“, po istoimenom romanu Milene Marković, biće izvedena u dve interpretacije.

Na Sceni „Raša Plaović“, s početkom u 20 časova, komad u režiji Saše Božića odigraće glumci Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, a dva sata kasnije, na Velikoj sceni, „Decu“ će izvesti ansambl Drame Narodnog pozorišta, u režiji i na muziku Irene Popović.

Nakon toga, uz moderatora Nebojšu Broćića,  biće održan razgovor sa autorima, glumcima, publikom i gostima.

Knjiga „Deca“ Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, a poslednjih godinu dana postao je prava regionalna književna senzacija.

U dramaturškoj obradi Dimitrija Kokanova, predstava „Deca“, premijerno izvedena na Sceni „Mala Gavela“ 2. februara ove godine, postaje iskaz o autentičnoj snazi umetnosti, identitetu žene koji se opire bilo kojoj vrsti društvenog ukalupljivanja te svetu koji nudi obećanje utopije večite mladosti odzvanjajući teskobno-ekstatičnim zvukovima noćnih klubova.

Prepoznatljiv rediteljski rukopis Saše Božića „Decu“ gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, odgoja, majčinstva i sećanja u osluškivanju trošenja vremena. Prostorom igre dominiraju deca, koja se u njoj pojavljuju u metaforičkom obliku: kao maleni ljudi, nezaštićeni i ugroženi, te kao odrasli koji se nisu snašli i zapravo su još ranjena deca koja se prave velika…

U podeli su Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić, Nataša Dangubić i Viktoria Bubalo.

„Deca“, u izvođenju ansambla Drame Narodnog pozorišta, premijerno izvedena 8. oktobra 2022. godine, jedna su od najoriginalnije insceniranih predstava u poslednjih nekoliko godina. 

Ovaj naslov, u  inovativnoj operskoj formi u 17 pesama, hronološki prati razne duboko intimne i istinite priče o deci, odrastanju i porodici, kao i o tome koliko je složeno biti ćerka, majka, sin… 

Sve to uz specifičan koreografski jezik i dinamiku putovanja kroz različite fizičke pejzaže, afekte, dramske odnose, glasove, zvukove i reči – koji sveukupno otelovljuju kolektivno u pojedinačnom i pojedinačno u kolektivnom. 

Veliki ansambl predstave sve vreme je na sceni, a čine ga glumci i operski pevači, koji su svojevrsno kolektivno telo, odnosno identitet.

U predstavi igraju Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić, Pavle Jerinić, Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević i Vladan Matović.

Nastupaju i pevači Tamara Mitrović, Iskra Sretović i Marko Kostić, kamerni orkestar u sastavu: Nikola Dragović, Ivan Mirković, Aleksandar Jovan Krstić, Vladimir Gurbaj, Luka Sparavalo,  Aleksandra Kijanović, Pavle Rakočević, Aleksandar Petrović, Vid Milošević, Tina Miladinović, kao i Dečiji hor „Nade”, koji vodi Biljana Simenović.