Trijumf predstave „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” na festivalu Novi tvrđava teatar


4 septembar 2024

Drama „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Andreja Nosova i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, trijumfovala je na 11. Ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima osvojivši tri nagrade – za najbolju predstavu, najbolju režiju i Nagradu za glumu „Milan Gutović“ koja je pripala Branku Vidakoviću.

Jednoglasne odluke doneo je stručni žiri u kojem su bili novinarka i pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i dramski umetnici Sonja Damjanović i Milovan Filipović.

„Otvarajući mnoga bolna pitanja sadašnjice, ali i ne tako davne prošlosti, predstava Narodnog pozorišta ne samo da je aktuelna, snažna i suštinski katarzična, istovremeno je bolno duhovita, puna pametne i lako prepoznatljive ironije. Izuzetno dobro vođen ansambl sjajnih glumaca u svakom sekundu predstave jasno plasira rediteljeve ideje, a publici nudi prostor i da se preispita i da se nasmeje“, navedeno je u obrazloženji žirija. 

Dramaturg Đorđe Kosić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Marija Marković Milojev i Petra Fotez, kompozitor Draško Adžić, Vladimir Petričević (produkcija muzike) i Marija Milenković (scenski pokret) potpisuju se kao umetnički tim ovog pozorišnog dela u kojem su uloge dodeljene Branku Vidakoviću, Vanji Ejdus, Nenadu Stojmenoviću, Nini Nešković, Milošu Đorđeviću, Suzani Lukić, Dragani Varagić i Petru Strugaru. 

Predstava je premijerno izvedena 26. juna na Sceni „Raša Plaović“, u saradnji sa  32. Beogradskim letnjim festivalom „Belef“.
 

Pretraga