Tri nagrade "Urnebesnoj tragediji" na Međunarodnom festivalu u Prijedoru


28 septembar 2024

Predstava „Urnebesna tragedija", po tekstu Dušana Kovačevića i režiji Jagoša Markovića osvojila je tri nagrade na 17. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila" u Prijedoru.

Odlukama stručnog žirija, u kojem su bili dramski umetnici Zijah Sokolović i Olga Odanović Petrović, i reditelj David Alić, Nagrada za najbolju režiju pripala je Jagošu Markoviću, dok je Sandra Bugarski dobila Nagradu za epizodnu ulogu.

„Čaroban, magičan, hrabar, svoj, lud, bez granica, strastven, nepodnošljiv, prijatan, ljubavan i čaroban i urnebesan i tragičan, žiri dodeljuje Nagradu za najbolju režiju Jagošu Markoviću za predstavu Urnebesna tragedija“ navedeno je u obrazloženju, dok je za Sandru Bugarski ocenjeno da je lik Rajne donela „glumački lucidno, duhovito i suzdržano“.

Takođe, "Urnbesna tragedija" osvojila je i Nagradu publike za najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala koji je održan od 23. do 28. septembra i okupio je pozorišta iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U toj crnohumornoj priči, čija se radnja dešava u našoj, veoma prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti, zaista, prelazi u urnebesno, uloge tumače Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov.

 

Pretraga