Vesti

ODRŽAN PROGRAM IZ NOVOG CIKLUSA "U SUSRET PREMIJERI" POSVEĆEN "LETEĆEM HOLANĐANINU"

14 decembar 2013

Povodom predstojeće premijere opere Riharda Vagnera "Leteći Holanđanin" u režiji Dejana Miladinovića, u subotu 14. decembra na Sceni "Raša Plaović" održan je prvi program iz novog ciklusa pod nazivom "U susret premijeri".

Ciklus je pokrenula direkcija Opere Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem što boljeg upoznavanja javnosti sa operskim delom koje se priprema za postavljanje na redovan repertoar.
Inače, javno predstavljanje ovog remek dela slavnog nemačkog kompozitora nije bilo namenjeno samo predstavnicima medija, nego i svim zainteresovanim ljubiteljima pozorišta i operske umetnosti, a ulaz je bio besplatan.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić podsetio je da je ovo prva postavka jednog Vagnerovog dela posle 36 godina.
- Naša želja je da oni koji Vagnera vole, da ga vole i dalje, a oni koji ga ne poznaju, da ga zavole posle ove predstave. To je naša ideja i namera. Želimo da našu publiku koja, ruku na srce, najviše voli i ceni italijanski repertoar, uverimo da ima divne muzike i u drugim kulturama - rekao je Savić koji će se za dirigentskim pultom smenjivati sa Anom Zoranom Brajović.
On je naglasio da je siguran da će "Leteći Holanđanin" u narednim godinama pleniti pažnju publiku.
Savić je dodao da je potpuno normalno da se Narodno pozorište, kao jedna velika i ozbiljna operska kuća, postavljanjem ovog dela na svoj repertoar, pridružilo obeležavanju 200-te godišnjice Vagnerovog rođenja.
Reditelj Dejan Miladinović, kome je ovo četvrta postavka "Letećeg Holanđanina", istakao je da mu je veoma drago što je Narodno pozorište odlučilo da na jedan ovakav način približi široj publici svoju novu produkciju "zato što to pruža mogućnost jednog malo šireg objašnjenja svega - od muzičkog, preko rediteljskog, pa do glumačko-vokalnog koncepta".
On je ocenio da je muzika u ovoj operi "izuzetno uzbudljiva, a priča koja govori o ljubavi, duhovima, zlatu... izuzetno pitka".
Podsećajući da je i scenograf predstave, Miladinović je rekao da je osnovni koncept bazirao na jedru.
- To je jedno jedro koje doživljava razne metamorfoze od prvog do poslednjeg čina. Ono nam pomaže da se Holanđanin pojavi i kao duh i kao realan stvor na sceni, kao i da se vidi njegov brod. Zbog svega toga, to jedro možemo da nazovemo jedro - kapija vremena. Dakle, kao neki vremenski portal kroz koji Holanđanin prolazi i ulazi u relano vreme - objasnio je Miladinović.
O predstavi su govorili i v.d. direktora Opere Jelena Vlahović, kao i muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić, koja će 27. decembra u Muzeju Narodnog pozorišta održati predavanje na temu "Vagnerov Leteći Holanđanin", a bili su prisutni i neki od protagonista ove opere - Stefan Pavlović, Nenad Jakovljević, Danilo Stošić i Slađana Pavlović.
Uz klavirsku pratnju Srđana Jarakovića, solisti Tanja Andrijić i Miodrag D. Jovanović izveli su deo dueta Sente i Holanđanina, a nešto kasnije Andrijić je otpevala i ariju Sente.
Na kraju programa, čiji je moderator bila šef sektora marketinga Ljiljana Lazić Mihailović, gledaoci su postavili nekoliko pitanja vezanih za Vagnera, njegov opus i "Letećeg Holanđanina", a mogle su se čuti i reči hvale što je pokrenut jedan ovakav ciklus.
Na sceni su bile izložene skice kostima i scenografije iz ove romatične opere u tri čina koja je u Narodnom pozorištu u Beogradu, u periodu od 1923 do 1963. godine premijerno izvedena pet puta.
Jelena Vlahović je dodala da je predviđeno da svaki naredni ciklus "U susret premijeri" bude priređen desetak dana uoči nove operske premijere.
Ona je najavila da je sledeći susret planiran oko 20. marta 2014. godine povodom premijere Pučinijeve "Toske" koja bi trebalo da se održi krajem tog meseca.
M.B.

Više o predstavi možete pogledati OVDE