Vesti

Crnogorsko narodno pozorište gostuje sa dramom „Šćeri moja“

20 maj 2024

Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice gostovaće 30 maja na Velikoj sceni (19:30) sa predstavom „Šćeri moja“, po tekstu Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić.

„Iako su junaci komada istorijske ličnosti, ovo nije istorijska drama. Istorijska građa je samo polazišna tačka za bavljenje aktuelnim temama, a to je pre svega pitanje položaja žene i odnosa prema ženskom detetu. Drama ne sudi, ne traži krivce i ne daje odgovore, već postavlja pitanja. Ona nije nikakav feministički pamflet, a moja želja, kao pisca je bila da njom podstaknem i žene i muškarce na razmišljanje i na preispitivanje odnosa prema ženskom polu, pre svega ženskoj deci. To je problem koji je i dalje veoma prisutan u našem društvu (ne samo u Crnoj Gori već i globalno), iako se često izbegava da se o tome govori. Tri tačke iza naslova sugerišu obraćanje šćerima: šta im to govorimo, šta im možemo reći, šta bi trebalo da im kažemo… dok ne bude kasno“, ističe Maja Todorović.  

U podeli su Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Aleksandar Vukotić je radio scenografiju, Leo Kulaš potpisuje kostime, Aleksandar Radunović Popaj je uradio muziku, dok je za koreografiju bila zadužena Sonja Vukićević.

Drama “Šćeri moja” nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst. 

Praizvedena je 17. maja 2016. godine.