Видео покрет ансамбла Балета Народног позоришта у част Светског дана игре


28 април 2020

Балетски играчи су у овом тренутку својим домовима заменили сале за вежбање. Чланови Балета Народног позоришта у част Светског дана игре, сачинили су видео покрет у коме на музику Рахмањинова, Рапсодију на Паганинијеву тему и Клавирски концерт бр.2, славе игру уметност и живот.

Линк: https://youtu.be/UcwFnsG38Tw

Светски дан игре обележава се у целом свету, са идејом да слави уметничку игру и њену универзалност која превазилази политичке, културне и националне границе, спајајући људе кроз свима разумљив језик ИГРУ.

Дан игре установио је Међународни позоришни институт у оквиру светске организације UNESCO 1982. године, на дан рођења Жан-Жоржа Новера (1727-1810), утемељивача савремене игре. Сваке године један познати играч или кореограф шаље поруку која кружи светом. Ове године поруку је послао Gregory Vuyani Maqoma играч, глумац, кореограф и балестки педагог из Јужне Африке.

На YouTube каналу Народног позоришта у Београду у част Светског дана игре, 29. априла у 21 сат биће емитован снимак премијере балета „Евгеније Оњегин“, за који је музику написао Петар Иљич Чајковски, инспирисан романом Александра Пушкина. Кореографију и режију потписује Лидија Пилипенко, а диригује Ђорђе Павловић.

Премијера балета „Евгеније Оњегин“ изведена је 23. децембра 2017. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Костимограф је Катарина Грчић Николић, а сценограф Борис Максимовић. Солисти су: Јован Веселиновић (Евгеније Оњегин), Бојана Жегарац Кнежевић (Татјана), Игор Пастор (Ленски), Теодора Спасић (Олга), Милан Рус (кнез Гремин), Милош Живновић (слуга). Учествује целокупан ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта у Београду.

Линк стриминга балета „Евгеније Оњегин“: www.youtube.com/watch?v=JZvWTaEpwi8

Преносимо поруку у целости:

„Током недавног интервјуа, дубоко сам размишљао о игри и о томе шта ми значи. Да бих одговорио, морао сам да сагледам свој досадашњи пут и схватио да је све имало смисла. Сваки дан представља нови изазов са којим се треба суочити, а кроз игру покушавам да дам смисао овом свету. Пролазимо кроз незамисливе трагедије у времену које бих најбоље могао да опишем као пост-хумано доба. Више него икада, морамо да играмо са циљем да подсетимо свет да људскост још увек постоји. Смисао и емпатија морају да надвладају године и године непорециве слике распада који је изазвао катарзу свеопште жалости, да победе тугу и тешку стварност која и даље прожима људе суочене са смрћу, одбацивањем и сиромаштвом. Наша игра сада мора да пошаље снажну поруку светским лидерима и онима којима је поверено очување и унапређење животних услова, да смо ми војска необузданих мислилаца, а циљ нам је да се боримо да постепено мењамо свет. Игра је слобода, а помоћу новооткривене слободе, морамо да ослобађамо друге из окова у којима се налазе на различитим странама света. Игра није политичка, али то постаје, јер у својој структури носи људску повезаност, реагујући на околности у покушају да поново врати људско достојанство. Док својим телима играмо, преврћемо се, уплетени у простору, постајемо  покретачка снага уједињујући срца, додирујући душе и пружајући исцељење које нам је свима очајнички потребно. А циљ постаје вишезначна, непобедива и недељива игра. Сада нам је само потребно да играмо још више!!!“, навео је Gregory Vuyani MAQOMA у овогодишњој поруци.

(Превод: Бранкица Kнежевић)

 

Сличне вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАН “ПРОЛЕЋНИ КОНЦЕРТ” У ЧАСТ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ

ОБНОВА БАЛЕТА "ДОН КИХОТ" ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ, 29. АПРИЛА

ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ, 29. АПРИЛА, ОДРЖАНА ОБНОВА БАЛЕТА "ДОН КИХОТ"

Поруке поводом Светског дана игре

СПЕКТАKЛ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ 29. АПРИЛА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ

БЕСПЛАТАН КОНЦЕРТ НАТАШЕ ВЕЉКОВИЋ И ВОЛФГАНГА ДАВИДА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ

У част Светског дана музике, 21. јуна на платоу испред Народног позоришта одржан концерт камерног састава Оркестра Опере Народног позоришта и тенора Дејана Максимовића - „Сан“

Порукe чувеног израелског кореографа Охада Нахарина и др Свенке Савић поводом 29. априла - Светског дана игре

У част Дана Светог Саве - Савиндана, Хор Опере Народног позоришта отпевао "Химну Светом Сави“

У част 180 година рођења П.И.Чајковског, на Великој сцени одржан Свечани концерт Балета Народног позоришта

Претрага