У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН ПРОГРАМ „PLAY ШИМБОРСКА“ У ИНТЕРПРЕТАЦИЈИ ДАНИЈЕЛЕ УГРЕНОВИЋ


29 јануар 2015

У оквиру циклуса "Читалиште-позориште", у четвртак 29. јануара, у Музеју Народног позоришта премијерно је изведен програм под називом "Play Шимборска", у интерпретацији глумице Националног театра Данијеле Угреновић.
Реч је о адаптацији стихова чувене пољске песникиње, добитнице Нобелове награде Виславе Шимборске, коју је урадио драмски писац Милош Николић.
Он је користио преводе Бисерке Рајчић и Петра Вујичића, а при адаптацији је пошао од несумњиве "радости писања" славне песникиње.
Шимборска (1923 - 2012) је у својој поезији често користила иронију, парадокс, контрадикцију и недореченост да би осликала филозофске теме и интересовања.
На крају програма, публика у препуном музеју, поздравила је драмску уметницу Угреновић дуготрајним аплаузом.
Уочи почетка ове вечери поезије, присутнима су се обратили госпођа Рајчић (писац и преводилац са пољског, руског, чешког, словачког, бугарског и словеначког језика), главни и одговорни уредник Издавачке куће “Трећи трг” Дејан Матић и директор Музеја НП Драган Стевовић који се захвалио Николићу, што је своју адаптацију стихова бесплатно уступио за извођење, и драматургу НП Славку Милановићу, који му је дао идеју да циклус "Читалиште-позориште" буде обогаћен и поезијом Шимборске.
Матић је у кратким цртама представио књигу поезије Виславе Шимборске, у издању “Трећег трга”, а Рајчић је веома надахнуто причала о свом познанству са славном песникињом, али и о њеној поезији која је препуна егзистенцијалних питања и рефлексија о људима као индивидуама и члановима људске заједнице.
М.Б.

Сличне вести

ПРОГРАМ „PLAY ШИМБОРСКА“ У ИЗВОЂЕЊУ ДАНИЈЕЛЕ УГРЕНОВИЋ ПРЕМИЈЕРНО 29. ЈАНУАРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

На Сцени „Раша Плаовић“ одржана комеморација поводом смрти глумице Народног позоришта у Београду Данијеле Угреновић (1969-2022)

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРИРЕЂЕН ПРИГОДАН ПРОГРАМ ПОСВЕЋЕН ДАВОРИНУ ЈЕНКУ

Моцартов „Дон Ђовани“ премијерно изведен на Дан Народног позоришта

У „Радионици“ премијерно изведен ауторски пројекат првакиње Драме Народног позоришта Душанке Стојановић Глид „L'enfant terrible“

КЛАСИЧНИ БАЛЕТ БАЈАДЕРА ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН БАЛЕТ "КРЦКО ОРАШЧИЋ"

Премијерно изведен Толстојев класик „Рат и мир“ у режији Бориса Лијешевића

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН "ЛЕТЕЋИ ХОЛАНЂАНИН" РИХАРДА ВАГНЕРА

БАЛЕТ "НАПОЛИ" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН У ОКВИРУ ПРЕДСТАВЕ "TRIPLE BILL"

Претрага