„РОДОЉУПЦИ“ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА У ЦЕЛИНИ НА ФЕСТИВАЛУ У ВРШЦУ, НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМЦЕ ПРЕДРАГУ ЕЈДУСУ, НАДИ ШАРГИН И МИЛОШУ ЂУРОВИЋУ


28 октобар 2016

“Родољупци” Јована Стерије Поповића, у режији Андраша Урбана, и продукцији Народног позоришта у Београду, освојили су Награду за најбољу представу у целини на 24. Фестивалу “Вршачка позоришна јесен”.
Одлуку је донео стручни жири којим је председавао драмски уметник Саша Торлаковић, а чланови су били позоришни критичар Бранка Криловић и драматург театролог Ксенија Радуловић.
Награда за најбољег глумца припала је Предрагу Ејдусу за улогу Гавриловића У "Родољупцима”, а Награда за најбољу глумицу - Нади Шаргин за улогу краљице Елизабете у представи ,,Марија Стјуарт’’ Фридриха Шилера, у режији Милоша Лолића и продукцији, такође, Народног позоришта у Београду.
Награда за младог глумца додељена је Милошу Ђуровићу, за улогу Мортимера у представи “Марија Стјуарт”.
На фестивалу су додељена још два признања - Награда за најбољу режију (Кокан Младеновић - "На Дрини ћуприја") и Специјална награда (ансамбл представе “На Дрини ћуприја”).
Жири је истакао задовољство што је имао прилику да на једном фестивалу погледа избор релевантних остварења позоришне сезоне 2015/2016. године.
- Ову селекцију одликује пре свега храбост; не само у погледу виталне, убојите критичности приказаног, већ и у оном практичном, реализаторском нивоу, чиме је збегнута замка обарања квалитета фестивала и његовог претварања у компромисну променаду портабл представа кратког даха. То значи да и поред свеприсутне, материјалне рестриктивности, вршачки Фестивал доводи највећа, ансамбл остварења, веома захтевних сценских реализација. Наслови представа, њихови тимови са респектабилним позоришним личностима, са највећим глумачким именима, са ветеранима и талентованим дебитантима, затим естетска иновативност и високопотентни друштвени ангажман, чине да се овогодишњи Фестивал доживљава као некаква “мајсторица”, односно надметање најбољих. То је празник и за гледаоца. Богати се његово перцептивно и интелектуално искуство. Као кључни чувар позоришних вредности, управо тај, вршачки гледалац, има пријатну дужност да подржи свој цењени фестивал. Град Вршац и остали који знају да то могу, такође су на потезу. Позоришта Крагујевца, Шапца, Ужица, Вршца, Инђије, Новог Сада, Београда, и свакако селектор, одговорни су за богату овогодишњу фестивалску понуду – наведено је у саопштењу жирија.
У такмичарском програму, од 21. до 27. октобра, осим “Родољубаца” и “Марије Стјуарт”, изведене су и представе “Кир Јања” (Народно позориште "Стерија" Вршац), “Перикле” (Шабачко позориште), “Хроми идеали” (Народно позориште Ужице), “На Дрини ћуприја” (Српско народно позориште Нови Сад) и “Сан летње ноћи” (Српски књажевски театар "Јоаким Вујић", Крагујевац).
М.Б.

Сличне вести

ПРЕДРАГУ ЕЈДУСУ СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА НА ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У ВРШЦУ

„РОДОЉУПЦИ“ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА „ПОЗОРИШНОМ ПРОЛЕЋУ“ У ШАПЦУ, НАДА ШАРГИН НАЈБОЉА ГЛУМИЦА, А БОЈАН КРИВОКАПИЋ НАЈБОЉИ МЛАДИ ГЛУМАЦ

ПРЕДРАГУ ЕЈДУСУ НАГРАДА НА ФЕСТИВАЛУ "ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ" У ШАПЦУ

ПРИЗНАЊА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА ХАНИ СЕЛИМОВИЋ И ПРЕДРАГУ ЕЈДУСУ НА 24. ФЕСТИВАЛУ МАЛИХ СЦЕНА У РИЈЕЦИ, „ИВАНОВУ“ НАГРАДА ПУБЛИКЕ "ДАЛИБОР ФОРЕТИЋ"

„РОДОЉУПЦИ“ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА 45. "ДАНИМА КОМЕДИЈЕ" У ЈАГОДИНИ

СТЕРИЈИНА НАГРАДА ЗА ГЛУМУ ДОДЕЉЕНА НАДИ ШАРГИН

НАДИ ШАРГИН УРУЧЕНА ГЛУМАЧКА НАГРАДА "ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ"

Првакињи Драме Народног позоришта Нади Шаргин уручена Награда „Милош Жутић“

НАГРАДЕ ЗА НАДУ ШАРГИН, ОЛГУ ОДАНОВИЋ И МАРИНУ ВУКАСОВИЋ МЕДЕНИЦА НА 21. ЈУГОСЛОВЕНСКОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У УЖИЦУ

"ХЕНРИ ШЕСТИ" НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА ФЕСТИВАЛУ "ТЕАТАР У ЈЕДНОМ ДЕЈСТВУ"

Претрага