Отворене изложбе поводом стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду


2 јун 2023

У оквиру свечаног обележавања стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду, у Музеју позоришне уметности и Музеју националног театра отворене су изложбе подељене на период од по 50 година.

Поставка „Један век Балета – првих педесет година“, коју је приредила театролог Јелица Стевановић, отворена је 31. маја у Музеју позоришне уметности и доноси причу о првих 50 година из два дела - првим је дочарала сценски доживљај кроз сценографске скице и фигуре најзначајнијих балетских уметника, док је у другом оживела сценске животе 18 од преко сто реализованих балетских наслова.

Дан касније, 1. јуна, у Музеју националног театра отворена је изложба „Један век Балета – других педесет година“, ауторке Милене Јауковић, балетске критичарке и педагога, која обухвата период од 1973. до 2023. године.

Уз напомену да одабир није био лак, Јауковић је истакла да је кроз изложбу желела да се прикажу водећи балетски уметници и представе креиране у што више различитих стилова и жанрова, са највише успеха у земљи и иностранству, најдужим сценским трајањем и најбољим критикама.

Додала је да је у том периоду премијерно изведено 113 премијера - 99 на Великој и 14 на Малој сцени, што је, како је оценила, импозантан податак

Управник Народног позоришта Светислав Гонцић честитао је ауторкама на добро осмишљеним изложбама и нагласио да нас дуга и богата традиција непрестано инспирише да започнемо следећих сто година, „уверени да ћемо Балет Народног позоришта у Београду и наш најзначајнији балетски ансамбл увести у нови Век постојања са великим амбицијама и надамо се великим успесима и новом енергијом за будућих сто година“.

Уметничка директорка Балета Ана Павловић истакла је да захваљујући овој изложби сви поклоници балетске уметности имају прилику да „завире у време када су живели и стварали наши велики балетски уметници“.

Према њеним речима, овај својеврсни артефакт представља сведочанство једног века који је иза нас, али и поставља темеље за будућу епоху.

Изложбу, коју ће сви заинтересовани моћи да погледају до марта следеће године, свечано је отворио државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић.

С обзиром на значај и обимност теме, поставка поводом сто година Балета Народног позоришта у Београду није могла бити смештена у јединствен галеријски простор, па је подељена у два сегмента. 

Сличне вести

Сећање на маестра Борислава Пашћана поводом стогодишњице рођења

Изложба поводом стогодишњице рођења првакиње Опере Ђурђевке Чакаревић

Свечани концерт „Марија Калас Гала“ поводом стогодишњице рођења оперске диве

Одржан свечани концерт „Марија Калас Гала“ поводом стогодишњице рођења оперске диве

Почиње емитовање серије на РТС- у поводом сто година Балета Народног позоришта у Београду

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ И ПРОМОЦИЈА НАГРАДА ПОВОДОМ 50. ГОДИНА УБУС-а, 15.03. У МУЗЕЈУ НП

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “БАЛЕТИ П.И. ЧАЈКОВСКОГ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ” 9. НОВЕМБРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Опера Народног позоришта приређује Гала свечаност и изводи оперску представу „Норма“ у част стогодишњице рођења Марије Калас

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „'РОМЕО И ЈУЛИЈА' НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ – ДРАМА И БАЛЕТ (ЈУБИЛЕЈИ ШЕКСПИРА, ПРОКОФЈЕВА И ПАРЛИЋА)“, 15.12. У МУЗЕЈУ НП

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "ИЗА КУЛИСА" 2. НОВЕМБРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Претрага