ОПЕРА “МАДАМ БАТЕРФЛАЈ” ОТВОРИЛА РЕКОНСТРУИСАНУ СЦЕНУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У НИШУ


4 фебруар 2013

Извођењем опере Ђакома Пучинија „Мадам Батерфлај” Народног позоришта у Београду, у режији Дејана Миладиновића и под диригентском управом маестра Дејана Савића, у понедељак 4. фебруара отворена је реконструисана сцена нишког Националног театра.

Гостовање је уследило свега неколико недеља након што је у Народном позоришту у Нишу, у оквиру драмског сектора, установљена посебна служба за организовање и извођење оперских представа.
Тако се после скоро пола века, љубитељима опере у овом граду пружила прилика да једном месечно поново уживају у делима највећих светских оперских мајстора.
Уочи почетка представе в.д. управника Народног позоришта у Београду и диригент "Мадам Батерфлај" Дејан Савић изјавио је новинарима да му је драго да су се у Нишу напокон створили неопходни услови за извођење оперских представа.
- Народно позориште у Београду хоће да помогне, јер то нам је, на крају крајева, и у опису посла. Шта год буде било потребно, од логистичке подршке, преко инструмената, фундуса, музичког и нотног материјала… ту смо да помогнемо - рекао је Савић.
Он је најавио да је већ у мају планирана и прва премијера нишких уметника – “Слепи миш” Јохана Штауса, а пре тога, оперски ансамбл Народног позоришта у Београду гостоваће још два пута – у марту ће бити изведен “Дон Пасквале”, а у априлу “Риголето”.
Савић је додао да ће ансамбл Народног позоришта у Београду, 28. јуна, у оквиру обележавања 17 векова Миланског едикта, на Летњој позорници у нишкој тврђави извести Вердијевог “Трубадура”.
Иначе, чувена Пучинијева опера, чија је обнова само два раније - 2. фебруара, веома успешно одржана на Великој сцени Народног позоришта у Београду, одушевила је и публику у Нишу која није штедела дланове да снажним аплаузом, a потом и стајаћим овацијама, награди комплетан ансамбл који је у насловној улози предводила Сузана Шуваковић Савић.
У подели су били и Јанко Синадиновић (Пинкертон), Тина Николовски (Син Ћо-Ћо Сан), Жељка Здјелар (Сузуки), Татјана Митић (Кејт), Миодраг Д. Јовановић (Шарплес), Дарко Ђорђевић (Горо), Вук Зекић (Јамадори), Михаило Шљивић (Бонзо) и Бранислав Косанић (Комисарио).
У представи су учествовали и Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.
За гостовање “Мадам Батерфлај” у граду на Нишави владало је огромно интересовање, а у прилог томе говори и чињеница да се у сали која има 520 места тражила “карта више”, јер су све улазнице биле распродате за свега неколико сати.
М.Б.

Сличне вести

ПУЧИНИЈЕВА ОПЕРА "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ", 24. ДЕЦЕМБРА ПОВОДОМ 30. ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ

ПУЧИНИЈЕВА ОПЕРА "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ", ИЗВЕДЕНА ПОВОДОМ 30. ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ

Пучинијева „Мадам Батерфлај“ („Госпођа лептирица“) изведена поводом сто година Опере Народног позоришта у Београду

ПОСЛЕ „МАДАМ БАТЕРФЛАЈ“, СОПРАН МАРИЈА ПАПАЈОАНУ ГОСТОВАЛА И У „ТОСКИ“

У Музеју позоришне уметности Србије постављена изложба „Мадам Батерфлај – један век у Београду“, поводом сто година од оснивања Опере Народног позоришта у Београду

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА ОБНОВА ОПЕРЕ ЂАКОМА ПУЧИНИЈА "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ"

ДИРИГЕНТ МАРКО БОНС И СОПРАН МАРИЈА ПАПАЈОАНУ ГОСТОВАЛИ У "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ"

„Мадам Батерфлај“ Пучинијевог фестивала из Торе дел Лага изведена на Великој сцени

СОПРАН МАРИЈА ПАПАЈОАНУ И ДИРИГЕНТ ЛОРЕНЦО КОЛАДОНАТО ГОСТОВАЛИ У ОПЕРИ "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ"

У ОПЕРИ „МАДАМ БАТЕРФЛАЈ“, СА СУЗАНОМ ШУВАКОВИЋ САВИЋ У НАСЛОВНОЈ УЛОЗИ, ДЕБИТОВАО НЕБОЈША БАБИЋ

Претрага