„Мадам Батерфлај“ Пучинијевог фестивала из Торе дел Лага изведена на Великој сцени


28 новембар 2021

Ексклузивно извођење опере „Мадам Батерфлај“ Ђакома Пучинија, у продукцији Фондације Пучинијевог фестивала из Торе дел Лага, места у којем је славни италијански уметник живео и компоновао своја незаборавна дела, одржано је 28. новембра на Великој сцени. 

Одушевљена публика испратила је стајаћим овацијама комплетну уметничку екипе ове представе чије је гостовање Народно позориште реализовало у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду.

Пучинијев фестивал из Торе дел Лага, који се сваке године одржава у прелепом амбијенту Гран театра под ведрим небом у присуству више хиљада посетилаца, најзначајнији је догађај посвећен овом оперском композитору XX века, чија се дела највише изводе и који је омиљен код публике широм света. 

Ђакомо Пучини је дуге три године истраживао и детаљно проучавао навике и обичаје Јапана како би створио Ћо-Ћо Сан, своју хероину која након 117 година од свог првог извођења, 17. фебруара 1904. у миланској Скали, и 101 годину од свог првог представљања у Народном позоришту у Београду, 11. фебруара 1920, чува и даље свој неодољиви шарм.

Редитељка Ману Лали поставила је ову оперу у складу са данашњим временом истичући у први план два актуелна проблема – екологију и проблем односа човека према жени.

У њеној верзији, за разлику од класичне „Мадам Батерфлај“, Kејт Пинкертон у знак солидарности са Ћо Ћо Сан напушта свог мужа, а не узима њено дете.

Под диригентском управом Фабриција Вентуре, у величанственој сценографији са предивном шумом од живог дрвећа, наступили су Шоко Окадa (Ћо-Ћо Сан), Винченцo Kостанца (Пинкертон) и Аријанa Мањанело (Сузуки), као и солисти Опере Народног позоришта Миодраг Д. Јовановић (Шарплес), Синиша Радин (Горо), Михаило Шљивић (Јамадори), Александар Стаматовић (Ујка Бонза), Никола Баста (Комисионарио) и Светлана Ловчевић (Кејт Пинкертон).

У представи су учествовали Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић


 

Сличне вести

НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ ОДРЖАНА ОБНОВА ОПЕРЕ ЂАКОМА ПУЧИНИЈА "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ"

ПУЧИНИЈЕВА ОПЕРА "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ", ИЗВЕДЕНА ПОВОДОМ 30. ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ

Пучинијева „Мадам Батерфлај“ („Госпођа лептирица“) изведена поводом сто година Опере Народног позоришта у Београду

"МАДАМ БАТЕРФЛАЈ" СА СУЗАНОМ ШУВАКОВИЋ САВИЋУ У НАСЛОВНОЈ УЛОЗИ ПО ПРВИ ПУТ ИЗВЕДЕНА У НОВОЈ СЕЗОНИ, ДЕБИТОВАЛА ВИШЊА РАДОСАВ

ПОСЛЕ „МАДАМ БАТЕРФЛАЈ“, СОПРАН МАРИЈА ПАПАЈОАНУ ГОСТОВАЛА И У „ТОСКИ“

ПУЧИНИЈЕВА ОПЕРА "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ", 24. ДЕЦЕМБРА ПОВОДОМ 30. ГОДИНА ОД ПРЕМИЈЕРЕ

ОПЕРА “МАДАМ БАТЕРФЛАЈ” ОТВОРИЛА РЕКОНСТРУИСАНУ СЦЕНУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У НИШУ

ДИРИГЕНТ МАРКО БОНС И СОПРАН МАРИЈА ПАПАЈОАНУ ГОСТОВАЛИ У "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ"

СОПРАН МАРИЈА ПАПАЈОАНУ И ДИРИГЕНТ ЛОРЕНЦО КОЛАДОНАТО ГОСТОВАЛИ У ОПЕРИ "МАДАМ БАТЕРФЛАЈ"

У ОПЕРИ „МАДАМ БАТЕРФЛАЈ“, СА СУЗАНОМ ШУВАКОВИЋ САВИЋ У НАСЛОВНОЈ УЛОЗИ, ДЕБИТОВАО НЕБОЈША БАБИЋ

Претрага