ИГОР ЂОРЂЕВИЋ НАЈБОЉИ ГЛУМАЦ НА “ДАНИМА ЗОРАНА РАДМИЛОВИЋА”, ДРАМИ “БИЗАРНО” НАГРАДА ЗА ВИЗУЕЛНИ ИДЕНТИТЕТ


3 новембар 2014

Награда "Зоран Радмиловић", за најбољег глумца Фестивала "Дани Зорана Радмиловића“ у Зајечару, припала је прваку Народног позоришта у Београду Игору Ђорђевићу, док је представа “Бизарно” освојила Награду “Крстомир Миловановић”, за визуелни идентит.
Ђорђевић је престижно признање, једногласном одлуком жирија, у којем су били глумица Ана Софреновић, редитељ Мирослав Бенка и театролог Зоран Ђерић, добио за тумачење улога Мартина, Ричија и Дејана у представи "Бизарно", по тексту Жељка Хубача и у режији Снежане Тришић.
- Након свих одгледаних представа у званичној конкуренцији, жири је једногласно донео одлуку да Награду "Зоран Радмиловић" за најбољег глумца фестивала додели глумцу Игору Ђорђевићу, који је бравурозно остварио, најразличитијим глумачким средствима, дијаметрално различите ликове Мартина/Ричија/Дејана у представи "Бизарно" – наведено је, између осталог, у образложењу.
Иначе, Ђорђевић је друге фестивалске вечери, после извођења представе, такође једногласном одлуком жирија, добио и Награду "Зоранов брк" за најбољу глумачку бравуру.
Стручни жири, у којем су били дизајнер Драган Илић, кореограф народних играда Љубомир Брандушановић и дизајнер – професор ликовне културе Радмило Николић, одлучио је да Награда “Крстомир Миловановић”, за визуелни идентитy припадне представи “Бизарно”.
- Упечатљива једноставност сцене Дарка Недељковића је у доброј спрези са оштрим контрастом ликова у свим целинама представе и аспектима продукције која је поткрепљена, пре свега, одличном глумом. Три на изглед одвојене, али и преклапајуће приче са истом минималистичком сценом глумци својом вансеријском изведбом смештају у контекст првог, другог, а па затим и трећег амбијента. Сведено и чисто светло које прати сценске покрете и сценски говор осмишљен од стране Тамаре Антонијевић и Диане Маројевић Диклић, повећава динамику и драматичност добре приче…
Оно што је у самом старту представе било импресивно је то да је после пар минута могао да се стекне утисак да су ликови део сивила београдских „блокова“, и то много пре него што је самом причом то и потврђено…
Костими Марине Меденице реални и потпуно у синтези са ликовима који их изводе, повећавају упечатљивост и жалосно комичну реалност представе (у савременом прљавобело-сиво-црном, али и тако нашем амбијенту који покрепљује сву фрустрацију ликова). Све у свему, „Бизарно“ својом снагом и оштрином визуелног идентитета заслужује награду „Крстомир Миловановић“ за ликовност на овогодишњим „Зорановим данима“ – пише у образложењу жирија.
У овом црнохуморниом комаду о трауматизованом друштву и појединцима који се лече кроз агресију, деструкцију и самодеструкцију, осим Ђорђевића, играју и Никола Вујовић (Ђиђа, Саша, Гага), Милош Ђорђевић (Воја, Милан, Бикса), Соња Милојевић (Катарина, Мајда, Светлана) и Сузана Лукић (Мина, Ксенија, Ива).
Представа, коју је Народно позориште у Београду урадило у копродукцији са Шабачким позориштем, премијерно је изведена 1. октобра 2013. године у Шапцу и 12. октобра на Сцени "Раша Плаовић".
На Фестивалу, од 26. октобра до 2. новембра, у оквиру такмичарске конкуренције, изведено је седам представа.
Поред Народног позоришта у Београду, на овој традиционалној манифестацији која је ове године одржана по 23. пут, учествовали су и Позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ Зајечар, "Атеље 212" Београд, Српско народно позориште Нови Сад, Народно позориште Сомбор, Народно позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин и Крушевачко позориште.
М.Б.

Сличне вести

ИГОР ЂОРЂЕВИЋ ДОБИТНИК "ЗОРАНОВОГ БРКА" НА 23. "ДАНИМА ЗОРАНА РАДМИЛОВИЋА“

ИГОР ЂОРЂЕВИЋ НАЈБОЉИ ГЛУМАЦ 33. ПОЗОРИШНОГ ФЕСТИВАЛА „НУШИЋЕВИ ДАНИ“ У СМЕДЕРЕВУ, ЗА УЛОГЕ У ПРЕДСТАВИ „БИЗАРНО“

Вељку Мићуновићу Награда за режију на 32. "Данима Зорана Радмиловића" у Зајечару

Вањи Ејдус Награда „Зоран Радмиловић“ за најбоље глумачко остварење на 31. „Данима Зорана Радмиловића“

ИГОР ЂОРЂЕВИЋ НАЈБОЉИ ГЛУМАЦ НА „ЈОАКИМУ ВУЈИЋУ“, МАРИНА ВУКАСОВИЋ МЕДЕНИЦА НАЈБОЉИ КОСТИМОГРАФ

Милошу Ђорђевићу „Зоранов брк“ на 26. „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару

Нели Михаиловић „Зоранов брк“ на 27. „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару

Вањи Ејдус „Зоранов брк“ на 31. „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару

Сени Ђоровић „Зоранов брк“ на 32. „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару

ВАЊА ЕЈДУС ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ "ЗОРАНОВ БРК" НА 24. "ДАНИМА ЗОРАНА РАДМИЛОВИЋА“

Претрага