Награде за ,,Магбета” и Јована Јовановића на Фестивалу ,,Театар на раскршћу“ у Нишу


12 септембар 2023

На четвртом Позоришном фестивалу балканског културног простора ,,Театар на раскршћу“ у Нишу, комад Народног позоришта у Београду ,Магбет” освојио је Награду новинарског жирија за најбољу представу, док је Јовану Јовановићу, за улогу Магдафа у тој чувеној Шекспировој трагедији, у режији Јагоша Марковића, припала Награда стручног жирија на најбољег младог глумца. 
 
,Маестралном глумачком игром ансамбла предвођеног Небојшом Дугалићем, убедљивом и снажном редитељском поставком представа отварајући сву потентност слојева чувеног комада, инспиративно и позоришно пунокрвно фокусира отелотворење вивисекције механизама који (и) данашњег човека одводе с оне стране и морала и људскости, и чине да приклањајући се најлошијем делу себе постану злочинци, и дословно и метафорично, и према другима и према себи, и као појединци и као друштво”, навео је новинарски жири који је одлуку донео једногласно.

У кратком образложењу стручног жирија, оцењено је да је Јован Јовановић ,харизматично и доминантно донео лик Магдафа”.

На Фестивалу ,,Театар на раскршћу“, одржаном од 4. до 10. септембра, у оквиру такмичарског дела програма изведене су и представе „Шкртац“ (Сатиричко казалиште Kеремпух, Загреб), „Ноћна фрајла“ (Народно позориште Ниш), „Госпођица“ (Народно позориште Републике Српске, Бања Лука), „Покојник“ (копродукција Црногорског народног позоришта Подгорица и Центра за културу Тиват) и „Лепа Вида“ (копродукција Гледалишче Kопер – Театро Kаподистрија, Словенија и Словенско стално гледалишче Трст).

Сличне вести

ВЕЧЕРАС УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ НА ФЕСТИВАЛУ “ТЕАТАР У ЈЕДНОМ ДЕЈСТВУ”

Награде за Нелу Михаиловић и Младена Андрејевића на Фестивалу „Нови Тврђавa театар“

МИОДРАГ КРИВОКАПИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА ДРАМСКО СТВАРАЛАШТВО НА 28. ФЕСТИВАЛУ БУДВА ГРАД ТЕАТАР

НЕЛА МИХАИЛОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ “ЦАРИЦА ТЕОДОРА” НА ФИЛМСКИМ СУСРЕТИМА У НИШУ

Небојши Дугалићу Награда за најбоље глумачко остварење на 27. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“, за улогу Магбета

Глумица Јована Стојиљковић добитница Награде „Петар Банићевић“

ПРЕМИЈЕРА „КАЊОША МАЦЕДОНОВИЋА“ 8. ЈУЛА НА ФЕСТИВАЛУ ГРАД ТЕАТАР БУДВА

"ХЕНРИ ШЕСТИ" НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА ФЕСТИВАЛУ "ТЕАТАР У ЈЕДНОМ ДЕЈСТВУ"

Глумица Јована Стојиљковић добитница Награде „Ружица Сокић” за улогу Софке у „Нечистој крви”

"УСПАВАНКА ЗА ВУКА НИЧИЈЕГ" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА НА ФЕСТИВАЛУ ГРАД ТЕАТАР БУДВА

Галерија

Претрага