ДОНИЦЕТИЈЕВ „ДОН ПАСКВАЛЕ“ ОД 17. ДЕЦЕМБРА ПОНОВО НА ОПЕРСКОМ РЕПЕРТОАРУ


9 децембар 2011

После неколико година паузе, „Дон Пасквале“ Гаетана Доницетија поново ће бити уврштен на оперски репертоар Народног позоришта, а обнова, у режији Саше Габрића, заказана је за суботу 17. децембар у 19 часова на Великој сцени.

Диригент је Зорица Митев Војновић, а у подели су Драгољуб Бајић/Вук Матић/Михаило Шљивић (Дон Пасквале), Софија Пижурица/Снежана Савичић Секулић (Норина), Дејан Максимовић/Дарко Ђорђевић/Данило Стошић (Ернесто), Небојша Бабић/Владимир Андрић (Доктор Малатеста), Свето Кастратовић/Милош Ђуричић (Нотар) и Владимир Јовановић (Трубач).
Комична буфо опера “Дон Пасквале” је 64 опера од укупно 66 колико је Доницети  написао у току свог живота. Иако су ликови и ситуације веома типични и често виђени у комедији дел арте, мајсторство и умеће славног италијанског композитора дају овом делу оригиналност и трајност у суровом оперском свету.
“Дон Пасквале” је наслов који публика увек радо слуша и гледа, певачи се такмиче да савладају тешке и захвалне улоге, а режисери упорно покушавају да пронађу нове и оригиналне приступе том неуништивом делу праизведеном 1843. године у Паризу.  
Причу о богатом и уображеном старцу кога на превару ожене како би га научили памети, Габрић је сместио у данашње време, а уображеног старца је претворио у уображеног младића.
Представа, која је премијерно изведена 12. априла 2008. године, одише једним модерним, разиграним и веома духовитим тоном.
Сценографију је осмислио Борис Максимовић, костиме је урадила Марина Меденица, а кореографију Исидора Станишић.
До краја месеца, представа ће бити на репертоару и 22. децембра.
М.Б.

Сличне вести

ШТРАУСОВ „СЛЕПИ МИШ“ ПОНОВО НА ОПЕРСКОМ РЕПЕРТОАРУ ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ ОД 1. АПРИЛА

„Љубавни напитак“, после две и по године, поново на оперском репертоару, сопран Душица Бијелић гостовала у улози Адине

„ДОН КАРЛОС“ ПОНОВО НА ОПЕРСКОМ РЕПЕРТОАРУ, ГОСТОВАЛИ ИВАЈЛО КРИНЧЕВ И САЊА АНАСТАСИА, ДЕБИТОВАЛИ НЕНАД ЈАКОВЉЕВИЋ, ВЛАДИМИР АНДРИЋ И АЛЕКСАНДАР СТАМАТОВИЋ

БАЛЕТ „СОНГС“ ПОНОВО НА РЕПЕРТОАРУ 15. ДЕЦЕМБРА У ОКВИРУ „TRIPLE BILLA“

„АНТИГОНА” СА НОВОМ ПОДЕЛОМ, ОД 8. ДЕЦЕМБРА ПОНОВО НА ДРАМСКОМ РЕПЕРТОАРУ ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ

ВЕРДИЈЕВ "НАБУКО" ПОНОВО НА РЕПЕРТОАРУ 4. МАЈА

ОПЕРА "ФИГАРОВА ЖЕНИДБА" ПОНОВО НА РЕПЕРТОАРУ ОД 28. ЈУНА

"БАХАНТКИЊЕ" ПОНОВО НА РЕПЕРТОАРУ ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ, НОВО ИЗВОЂЕЊЕ У НЕДЕЉУ 31.03.

ВЕРДИЈЕВА "АИДА" ПОНОВО НА РЕПЕРТОАРУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА, ПРЕМИЈЕРА 10. АПРИЛА

„АНТИГОНА” СА НОВОМ ПОДЕЛОМ, ПОНОВО НА ДРАМСКОМ РЕПЕРТОАРУ ВЕЛИКЕ СЦЕНЕ

Претрага