Вести

Премијерна обнова Пучинијеве комичне опере „Ђани Скики”

20 јун 2024

Премијерна обнова  комичне опере Ђакома Пучинија „Ђани Скики”, под диригентском управом Ђорђа Станковића, у режији Ане Григоровић биће изведена  23. јуна на Великој сцени (19:30) Народног позориште у Београду.

„Ђани Скики”, једночинку из 1918. године, која је уз „Сестру Анђелику” и „Плашт” део чувеног „Триптиха”, либретиста Ђовакино Форцано створио је инспирисан Дантеовом „Божанственом комедијом”.
„Дантеови стихови, а и опера, третирају стварне догађаје и историјске личности из XИИИ века. Ђани Скики је један од њих. Њега Данте смешта у осми круг пакла, у јаругу у коју су смештени кривотворци. Пучини својом опером баца ново светло на овај догађај. Форцанов и Пучинијев Скики је антијунак међу члановима породице Донати, који су портретисани као прави зликовци. Тако се довитљиви италијански сељак велича спрам старих Фирентинаца – елите. Причу о ожалошћеној и похлепној породици суштински одређује однос између елите и провинцијалаца. Кроз тај однос сам и конструисала основу за редитељску актуелизацију опере“, каже Ана Григоровић.

Редитељка напомиње да се за разлику од претходне продукције, премијерно изведене у Народном позоришту 21. јануара 2006. године, у којој се све дешавало у време писања либрета, у овој верзији све се и даље догађа у Фиренци, али са асоцијацијом на данашњи Београд, на старе Београђане и нове који долазе.

Насловну улогу певаће Вук Зекић, а у великом ансамблу су и Софија Пижурица, Марко Живковић, Мартина Кољеншић, Слободан Живковић, Невена Матић, Данило Недић, Милан Обрадовић, Михаило Шљивић, Стефан Петковић, Наташа Рашић, Лука Јозић, Мирослав Марковски, Слободан Јапунџић и Предраг Глигорић.

Едит Македонска је концертмајстор, за кореографију је био задужен Дејан Коларов, костиме је урадила Катарина Грчић Николић, док је сценографију, према идеји Ане Григоровић, креирао Мираш Вуксановић.

Извођењем ове опере, Народно позориште у Београду најављује активности у следећој оперској сезони 2024/2025 поводом обележавања стогодишњице смрти славног италијанског композитора. 
 
У припреми је осмишљен репертоар у који ће бити уврштена нека од најпознатијих дела из богатог опуса Ђакома Пучинија, једног од најпознатијих представника лирског веризма.  
 

Галерија