Вести

Београдска премијера балета „Сјећаш ли се…? Сјећаш ли се Доли Бел?” Народног позоришта Сарајево

18 јун 2024

У сарадњи са 32. Београдским летњим фестивалом БЕЛЕФ, 1. јула (19:30) на Великој сцени Народног позоришта, биће одржана београдска премијера представе „Сјећаш ли се…? Сјећаш ли се Доли Бел?”, на музику румунског композитора Александра Баланескуа, у кореографији и режији Сташе Зуровца и извођењу ансамбла Балета Народног позоришта Сарајево. 

Овај плесно-позоришни комад, инспирисан мотивима романа Абдулаха Сидрана „Сјећаш ли се Доли Бел?“, праизведен је 29. новембра прошле године на сцени Народног позоришта Сарајево.

Сташа Зуровац, који је и аутор драматуршког концепта, каже да га је Сидранов текст заинтересовао, пре свега,  као наслов који је снажно уписан у колективно сећање. 

„Kореографија у симбиози са плесом, а још удружена са литерарним предлошком, задатак је који имплицира потрагу да се пронађе адекватан језик којим би се том фантастичном делу одала почаст, али и једна нова врста уметничког ускрснућа које кроз својеврсни сублимат понуђене уметничке стварности подстиче памћење, а такође настоји понудити нову вредност и оном гледаоцу који не познаје дело и нуди му једнаку могућност да га доживи и разуме. Kореографија није само обликовање плесних покрета уз музику, већ много више од тога када се ствара позоришна представа. Она је и музика и тело, и костим и сценографија, и светло и драматургија, готово све што је чини, јер се ради о невербалном свету стварања. Сидранов свет је невероватно богат, пре свега као књижевни језик пун поезије човека, локалитета и времена; са друге стране, веома је богат ликовношћу амбијента, а још и више саосећањем са емоцијом обичног човека којег је задесио свет те приче“, сматра Зуровац, признати регионални уметник, који је у београдском Народном позоришту 2004. године поставио култни балет „Kо то тамо пева”.

У великом ансамблу су Селма Ефендић, Масафуми Окузоно, Борис Видаковић, Тамара Љубичић, Наташа Гапонко, Иван Салонски, Денис Жученко, Албина Хускић, Екатерина Верешчагина, Михаил Матееску, Евгени Гапонко, Булат Гареев, Адмир Kалкан, Амина Сулејманагић, Сабина Соколовић...

Галерија