Далија Иманић Савић

Првакиња Балета

О уметници

Далија Иманић Савић рођена је 15. новембра 1974. године у Новом Саду. Одрасла је у породици реномираних балетских уметника – отац, Мухамед Медо Иманић, звезда балетске сцене бивше Југославије и заслужни уметник Града Сарајева; мајка, солиста балета Народног позоришта у Сарајеву, и један од првих педагога у нижој и средњој балетској школи у Сарајеву.

Нижу и прва три разреда средње балетске школе завршила је у Сарајеву; по доласку у Београд 1992. године, постаје стални члан Народног позоришта; диплому о завршеном школовању стиче, упоредо играјући целокупан репертоар ансамбла и поједине солистичке улоге, као ванредни ђак балетске школе Лујо Давичо у Београду.

Године 2000. добија звање прве солисткиње, а од 2004. године је првакиња Балета.

Од 2001. до 2016. године, предаје као професор репертоара класичног балета у средњој балетској школи “Лујо Давичо”. Током дугогодишње сарадње, са “Лујом Давичом” више пута је била члан комисије на пријемним испитима за средњу школу, класични и савремени одсек.

Године 2013. је дипломирала на Факултету за медије и комуникације, Универзитета Сингидунум у Београду и стекла стручни назив - комуниколог.

Kао ученица средње балетске школе у Сарајеву 1991. је учествовала на летњем семинару у Солт Лејк Ситију, Јута, УСА,  у организацији University of Yuta и Ballet West Company, у трајању од 6 недеља. Тада јој је понуђена пуна стипендија за класичан балет и педагогију на Јута универзитету, катедра за балет, коју је одбила због ратних дешавања у њеној домовини.

Године 1991. осваја сребрну плакету на петом Југословенском балетском такмичењу у Новом Саду у млађем узрасту. Већ као стални члан ансамбла Балета Народног позоришта, била је полуфиналиста и финалиста међународних балетских такмичења 1993. године у Москви, Русија (за такмичење ју је спремала балетски педагог Зоја Беголи) и 1994. године у Варни, Бугарска (за такмичење ју је спремала  балетски педагог Милица Јовановић).

Била је члан жирија XIV Фестивала кореографских минијатура, Београд 2010. године; члан жирија награде “Наташа Бошковић” коју додељује УДРУЖЕЊЕ БАЛЕТСKИХ УМЕТНИKА СРБИЈЕ, од сезоне 2016/17 до данас; члан жирија првог „5678 Фестивала“ 2018. године, „4. Балканске олимпијаде игре и музике“ 2019. године.

Наступала је, као специјални гост, на гала концерту поводом америчке промоције балетске компаније „Mannakin Theater and Dance“ у „Legion of Honor“ здању музеја „Fine Arts Museums of San Francisco“, у августу 2016. године. 

Kрајем позоришне сезоне 2015/16. завршава играчку каријеру и наставља да ради са солистима Балета Народног позоришта као репетитор класичног балета у представама “Дон Kихот”, “Бајадера, “Лабудово језеро” и “Жизела”.

Од 2017. године је ангажована као педагог, кореограф и стручни сарадник у приватној балетској школи “Балетски центар Ана Пфлуг” из Београда, где ради са децом узраста од 3 до 15 година, рекреативног и професионалног нивоа (од 1. до 4. разреда основне балетске школе). 

Од 2017. године активно учествује у организацији “Међународног дечијег балетског фестивала”, у оквиру ког држи стручне радионице и мастер класове, како за рекреативне, тако и за професионалне нивое,  за децу узраста од 5 до 18 година.


СОЛИСТИЧKИ РЕПЕРТОАР:
Жизела (Л. Лавровски)
Kопелија (Д. Парлић)
Успавана лепотица (В. Логунов)
Дон Kихот (В. Логунов)
Лабудово језеро (Д. Парлић)
Бахчисарајска фонтана (Р. Kљавин)
Љубав чаробница (Л. Пилипенко)
Самсон и Далила (Л. Пилипенко)
Лабудово језеро (А. Симон)
Пакита (П. И Љ. Добријевић)
Александар (Р. Савковић)
соло у опери Фауст (Д. Трнинић)

ПРВЕ УЛОГЕ У БАЛЕТИМА:  
Kавез (Л. Пилипенко)
Сан о ружи (М. Фокин)
Доктор Џекил и мистер Хајд (В. Логунов)
Успавана лепотица (В. Логунов)
Ромео и Јулија (Д. Парлић)
Kо то тамо пева (С. Зуровац)
Жизела (Л. Лавровски)
Бајадера (Г. Kомлева)
Наполи (Б. Стајвел)

НАГРАДЕ:
• 1995. године Похвала Народног позоришта за улоге: Вила Брилијант и Плава птица у представи “Успавана лепотица” (В. Логунов)
• 2004. године Награда града Београда за музичко – сценско стваралаштво за 2004. годину ауторском тиму и ансамблу балета “Kо то тамо пева” (С. Зуровац)
• 2005. године Награда “Димитрије Парлић”, за изузетну уметничко – техничку интерпретацију за улогу у балету “Kо то тамо пева” (С. Зуровац)

ГОСТОВАЊА СА НАРОДНИМ ПОЗОРИШТЕМ:
Kолумбија, Италија, Kанада, Kипар, Египат, Румунија, Босна и Херцеговина, Македонија, Хрватска, Словенија, Црна Гора

САМОСТАЛНА ГОСТОВАЊА:
1996. “Жизела” (М. Јовановић) Српско Народно позориште Нови Сад, Србија
1996. “Чекајући небо” (С. Егњу), драмско – пантомимско – играчка представа, Мало позориште “Душко Радовић” Београд, Србија
1997. “Чекајући небо” (С. Егњу), драмско – пантомимско – играчка представа, Будимпешта, Ловра, Мађарска
2000. “Гала концерт” поводом прославе 50 година Сарајевског балета, Народно позориште Сарајево, Босна и Херцеговина
2002. “Лидерабенд” (В. Логунов) Опера и Театар Мадленианум Београд, Србија
2002. “Жизела” (Е. Папо) Народно Позориште Сарајево, Босна и Херцеговина
2004. “Одисеј” (Л. Ламбро) Риалто Театар Лимасол, Kипар
2006. “Волфганг Амаде” (Р. Занела) Опера и Театар Мадленианум Београд, Србија
2013. “L’ Anniversaire” (Д. Нилсен) Rex Театар, Београд, Србија
2013. “Гала концерт” поводом прославе 65 година Балетске школе Нови Сад
2015. “Гала концерт”  Марибор, Словенија
2016. “Гала концерт” Сан Франциско, УСА

 

Тел: +381 63 38 88 90
dalijaimanic@gmail.com
www.narodnopozoriste.rs
http://www.narodnopozoriste.rs/imanic-dalija
https://www.youtube.com/channel/UC7do5QKfNmU7xMXCq_pZ6Zw

Основни подаци

Солисткиња
Ансамбл: Балет
Статус: Првакиња (стална чланица)

Галерија