Vesti

PRIMADONA BISERKA CVEJIĆ DOBITNICA NAGRADE „DOSITEJ OBRADOVIĆ“ ZA ŽIVOTNO DELO, URUČENjE 21.02. NA VELIKOJ SCENI

19 februar 2015

Primadona Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Biserka Cvejić, ovogodišnja je dobitnica Nagrade „Dositej Obradović“ za životno delo, za 2014. godinu.
Odluku o laureatu, doneo je žiri u kojem su bili prof. dr Vojislav Jelić (predsednik), prof. dr Slavko Gordić, dr Marko Nedić, prof. dr Dragan Simeunović i prof. dr Mirko Vasiljević.
- Gospođa Biserka Cvejić je poznata i priznata u zemlji i svetu kao vrhunski muzički stvaralac i vokalni pedagog. Poput Dositeja, vratila se, nakon u inostranstvu provedene mladosti, u rodnu zemlju i posvetila joj svu svoju stvaralačku energiju, pronoseći potom najčuvenijim svetskim muzičkim scenama ne samo slavu svoga talenta, već i glas o svojoj zemlji i Beogradu u kojem je provela najplodnije decenije svoga života - navedeno je u obrazloženju žirija.
Svečano uručenje nagrade, koja se sastoji od plakete sa likom Dositeja Obradovića, povelje i novčanog iznosa, održaće se u subotu 21. februara (20,00) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
U programu, u režiji Ivane Dragutinović Maričić, učestvovaće solisti opere, nekadašnji studenti gospođe Biserke Cvejić i Orkestar Narodnog pozorišta pod upravom maestra Dejana Savića.
Program će voditi dramska umetnica Rada Đuričin.
Nagradu dodeljuje Zadužbina „Dositej Obradović“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Narodne banke Srbije i Narodnog pozorišta u Beogradu.
M.B.


BIOGRAFIJA:
Biserka Cvejić, operska pevačica, pravi verdijanski mecosopran, rođena je 5. novembra 1923. u Krilu-Jesenice u Hrvatskoj.
Detinjstvo je provela u Belgiji, a pevanje diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Josipa Rijaveca.
Prvi nastup na sceni imala je 1950. na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Od 1951 do 1961. bila je članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.
Godine 1961-1979. angažovana je u Bečkoj državnoj operi i tamo ostvarila 25 uloga i više od 370 scenskih nastupa.
Istovremeno je od 1975. do 1978. bila i član Zagrebačke opere. Ostvarila je antologijske kreacije Verdijevi uloga – Amneris (Aida) Acučene (Trubadur) i Eboli (Don Karlos) kao i Bizeove Karmen.
Po završetku karijere, radila je dvadeset godina kao profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Vodila je Operski studio u Operi i Teatru Madlenianum, kao i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Neki od njenih studenata, danas su, takođe operske zvezde na svetskim scenama: Željko Lučić, Milena Kitić, Svetlana Serdar, Boris Petronje...
S prefinjenim osećajem stila i savršenim vladanjem francuskim jezikom, Biserka Cvejić je izvanredno tumačila i operske likove francuskih kompozitora.
Od 1961 do 1967. redovno je gostovala u Metropoliten operi u Njujorku – pozornici njenih najvećih uspeha i priznanja.
Pevala je u milanskoj Skali, u „Areni“ u Veroni, napuljskom „San Karlu“, londonskom Kovent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru „Kolon“ u Buenos Airesu.
Sa grupom italijanskih pevača "Lirica Italiana" u operi Don Karlos gostovala je 1967. u Japanu. Ta predstava je snimljena i izdata na VHS.
S posebnim uspehom pevala je i Šarlotu u Masneovom Verteru, Preciozilu u Verdijevoj Moći sudbine, Dalilu u Samsonu i Dalili Sen Sansa, Princezu de Bujon u Čileinoj Adrijani Lekuvrer i Đulijetu u Ofenbahovim Hofmanovim pričama.
Odlikuje se lepim, ujednačenim, snažnim i toplim glasom, sigurnih visina, vrhunskom muzikalnošću i izrazitim osećajem za muzičko-scensku karakterizaciju likova.
Bila je član žirija na takmičenjima solo pevača u Srbiji, nekadašnoj Jugoslaviji i inostranstvu.
Dobila je brojne nagrade, od 2001. godine nosilac je i najvišeg francuskog odličja – Legije časti kao i Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije 2007.
Povodom Dana Univerziteta umetnosti u Beogradu 2011. godine dodeljeno joj je zvanje profesor emeritus.