Vesti

Premijera baleta „Refleks“ na Jadranskom festivalu igre u Budvi

27 jun 2024

Savremeni balet „Refleks“, na muziku Irene Popović, u koreografiji Sanje Ninković, biće premijerno izveden 27. juna (21:00) na Jadranskom festivalu igre u Budvi.

„Migracije su aktuelna društvena i geopolitička tema u kojoj svi učestvujemo, bilo kao akteri ili svedoci. Ipak, postoji jedna globalna migracija u kojoj svi imamo aktivne uloge, a to je migracija u digitalni svet. Mlađe generacije nemaju sećanje kako je živeti samo u analognom svetu, oni su drugačije kodirani. Prelazno životno doba mladih nije više samo sastavni deo odrastanja koji sa sobom nosi neizbežni jaz među generacijama, već i prtelaz u digitalni identitet, koji za mnoge postaje dominantan. Posledice ove migracije mogu se samo naslutiti, jer i dalje smo u akutnoj fazi. Novi uslovni refleksi su stvoreni, stari refleksi za preživaljavanje su prisutni“, kaže Sanja Ninković.

U podeli su Teodora Spasić, Ljiljana Velimirov, Sonja Milovanov, Branko Sarić, Matthew Solovieff, Emanuele Frigo, Maxime Le Gal, Olga Olćan i Nicola Bianco.

Marija Bajčetić bila je asistent koreografa, kostimograf je Selena Orb, dok je scenografija realizovana po ideji koreografkinje.

Prva repriza biće održana 28. juna, takođe u 21 čas.

Balet „Refleks“ urađen je u koprodukciji Jadranskog festivala igre Budva, Narodnog pozorišta u Beogradu i Kulture sada.

Galerija