Vesti

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU PROSLAVILO KRSNU SLAVU - SVETOG JOVANA

20 januar 2014

Tradicionalnim obredom i prijemom za veliki broj gostiju, članova Nacionalnog teatra, zvanica iz javnog i kulturnog života i prijatelja Kuće, Narodno pozorište je 20. januara proslavilo krsnu slavu, svetog Jovana.

Obred osvećenja i sečenja slavskog kolača obavio je starešina beogradske Saborne crkve, protojerej-stavrofor Petar Lukić, uz sasluženje Hora Narodnog pozorišta kojim je dirigovao Đorđe Stanković.
Obraćajući se prisutnima, Lukić je rekao da već godinama ima veliku čast, zadovoljstvo i privilegiju da zaposlenima u Narodnom pozorištu čestita krsnu slavu, ali i da, kako je kazao, činodejstvuje na obredu sečenja slavskog kolača.
- Drago mi je da je zaštitnik ove velike i značajne kuće, hrama kulture našeg naroda, sveti Jovan Krstitelj, neko ko je najveći rođen od žene i onaj ko je pripremio put Gospodu i koji je Gospoda krstio. On je, zapravo, čovek koji je smogao snage, da u svojoj propovedi, bude beskompromisan i da pozove: "pokajte se, jer se približi carstvo nebesko" - kazao je Lukić i naglasio da je potpuno prirodno da ovo pozorište, uostalom, kao i svaka srpska porodica, ima svog zaštitnika i patrona, jer je to u tradiciji našeg naroda.
Zaposlenima u Narodnom pozorištu je poručio da se, koliko god je to moguće, odvoje "od nekih ovozemaljskih iskušenja i otpora".
- Svaki čovek po svojoj prirodi ogrehovljenoj, ima otpor za dobro i na dobro. Prema tome, to nije ničija privilegija, nego nam je to suđeno prvorodnim grehom. I zato, neka vaš sveti Jovan Krstitelj koji je zaštitnik vaše kuće kulture, bude put i putokaz vašim životima, kao i vašim porodicama... Od srca vam čestitam slavu i sve vas od srca pozdravljam. Neka vas gospod ukrasi radošću današnjeg dana. Živi i zdravi bili na mnogaja ljeta. Bog vas blagoslovio - rekao je Lukić.
V.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić zahvalio je zaposlenima, bivšim zaposlenima, brojnim gostima, a posebno akademiku Dimitriju Stefanoviću ispred SANU, što su uveličali slavu.
Savić je rekao da je svaka pomoć Narodnom pozorištu dobrodošla, ali da zaposleni moraju da se oslone na svoje snage i to tako da ne zaborave na dobre međuljudske odnose.
- Iza nas je veoma dobra i uspešna sezona. Radili smo puno na tome da međuljudski odnosi budu dobri. Ne tražim ja i ne mislim da treba da bude jednoumlje, da svi mislimo isto, to tek ne valja, ali moramo biti svesni da nam je pozorište iznad svega. Uveren sam da svi mi koji smo ovde zaposleni, volimo Narodno pozorište i posao koji radimo. Da nije tako, teško da bismo se ovde zadržali. Sa optimizmom gledam u budućnost i imam veru da ćemo sami sebi izboriti bolja vremena - istakao je Savić.
On se zahvalio Saobraćajnom preduzeću Lasta a.d. Beograd, koje je ove godine bilo domaćin slave.
Uz čestitiku za krsnu slavu, predsednica asocijacije "Žena plus" Dubravka Malohodžić donela je na poklon ikonu Svetog Jovana, rad akademskog slikara Mirjane Marović.
Prigodan umetnički program izveo je ansambl "Musica da Camera Nuova" čiji su članovi Bratislav Đurić (flauta), Edit Makedonska (violina) i Tamara Đurić (bas flauta).
Na programu su bile kompozicije 3 Invencije (Bah), arije iz opere "Čarobna frula", kao i Hajdnov Londonski trio I i Londonski trio III.
Narodno pozorište u Beogradu je posle pauze duge 67 godina, obnovilo obeležavanje krsne slave 2001. godine kada je protojerej-stavrofor Petar Lukić osveštao to zdanje.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE