Izložba „Branislav Nušić: slučaj jedne sobe“ od 21. do 31. oktobra u Narodnom pozorištu


15 oktobar 2024

Povodom 160 godina od rođenja Branislava Nušića i sto godina od objavljivanja njegove „Autobiografije“, od 21. do 31. oktobra, u Foajeu treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu, biće postavljena izložba „Branislav Nušić: slučaj jedne sobe“.

Reč je o postavci iz Legata Branislava Nušića koja se od 1958. godine, kao poklon njegove ćerke Gite Predić – Nušić, čuva u Muzeju grada Beograda i sadrži 490 eksponata koji su bili zatečeni u Nušićevoj radnoj sobi prilikom primopredaje.

Izložba, koju zajednički organizuju Narodno pozorište u Beogradu i Muzej grada Beograda, moći će da se pogleda svakog dana od 11 do 17 časova.

Legat, u kojem se nalaze predmeti primenjene i likovne umetnosti, fotografije, rukopisi, dokumenta, prepiska, ordenje i lični predmeti pisca, pruža jedinstven uvid u intimni prostor u kome je Nušić boravio i stvarao, a na osnovu sačuvanih fotografija radne sobe moguće je rekonstruisati i njen izgled.

Izložba predstavlja sastavni deo manifestacije „Slavimo Nušića“ koju Narodno pozorište u Beogradu organizuje tokom oktobra u slavu velikog srpskog komediografa.

U više nego bogatoj biografiji Branislava Nušića, upisano je, između ostalog, i da je od 14. jula 1900. do 19. januara 1902. godine bio na čelu Narodnog pozorišta u Beogradu, Kući u kojoj su praizvedeni skoro svi njegovi najpoznatiji pozorišni komadi.

Nušić je dao ogroman doprinos srpskoj kulturi, posebno teatarskoj umetnosti o čemu svedoči činjenica da su njegova dela i danas ostala sinonim za pozorišni i književni kvalitet.

Pretraga