Vesti

Aleksandru Vučkoviću uručena Nagrada „Petar Banićević“

3 jul 2024

Nagrada „Petar Banićević“ uručena je 30. juna na Velikoj sceni ovogodišnjem dobitniku Aleksandru Vučkoviću, za uloge Mihajla Medakovića u predstavi Slobodana Selenića „Očevi i oci“, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića, kao i Koste u „Urnebesnoj tragediji“ Dušana Kovačevića, u režiji Jagoša Markovića.  

Na kratkoj, prigodnoj ceremoniji održanoj posle izvođenja drame "Očevi i oci", priznanje je primio iz ruku Ive Banićević, unuke čuvenog dramskog umetnika, po kome nagrada nosi ime.

Jednoglasnu odluku o priznanju koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do navršenih 35 godina života, a koji se umetnički istakao od novembra 2022. do kraja 2023. godine, te iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru, doneo je žiri kojim je predsedavala prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, a članovi su bili direktorka Drame Molina Udovički Fotez i poslednja dobitnica Nagrade „Petar Banićević“ Nina Nešković. 

„Lik Mihajla Medakovića u predstavi ’Očevi i oci’ je očito blizak njegovom glumačkom senzibilitetu i temperamentu, a nesporna darovitost i studiozan rad su ga doveli do izuzetno uspešne kreacije, koja je već nagrađena na festivalima (Bucini dani u Aleksandrovcu, Jugoslovenski pozorišni festival ’Bez prevoda’ u Užicu, Međunarodnom festivalu glumca Nikšić i Sterijinom pozorju). Kosta u predstavi ’Urnebesna tragedija’ je uloga koja jasno govori o izuzetnom scenskom šarmu Aleksandra Vučkovića, kao i o širokom rasponu emocija, od duboko dramskih, gotovo tragičnih, do razigrano duhovitih stanja“, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju žirija. 

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006). 

Nagrada „Petar Banićević“ prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić, Suzana Lukić, Jovana Stojiljković i Nina Nešković.