Vesti

Aktivnosti Narodnog pozorišta u julu i avgustu; učešća na festivalima i „Otvorena vrata“

4 jul 2024

Narodno pozorište u Beogradu nastavlja svoje aktivnosti i van pozorišne sezone, tokom jula i avgusta, učešćem na renomiranim ambijentalnim festivalima u zemlji i regionu, kao i popularnom manifestacijom „Otvorena vrata” koja uvek nailazi na veoma dobar prijem brojnih poštovalaca teatra.

Čuvena Šekspirova drama „Magbet“, u režiji Jagoša Markovića, biće izvedena 8. jula u okviru Takmičarske selekcije 19. Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“  u Tivtu.

Glavne uloge u toj istinskoj tragediji o opsesivnom osvajanju moći, o sukobu morala i ambicije... tumače prvaci Drame Nebojša Dugalić i Nataša Ninković.

U ansamblu su i Aleksandar Srećković, Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović, Branislav Lečić, Vučić Perović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Jovan Jovanović, Ognjen Malušić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović, Dragan Sekulić, Miloš Živanović i Tomislav Radosavljević.

Dva dana kasnije, 10. jula, još jedna predstava u režiji izuzetnog i jedinstvenog Jagoša Markovića - „Urnebesna tragedija“, po tekstu Dušana Kovačevića, biće odigrana na ovom festivalu, u okviru iste selekcije.  

U toj crnohumornoj priči, čija se radnja dešava u našoj, veoma prepoznatljivoj, ali naopačke izvrnutoj stvarnosti u kojoj poigravanje komičnim paradoksima između privida i stvarnosti, zaista, prelazi u urnebesno, uloge tumače Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov.

Otvorena vrata Narodnog pozorišta u Beogradu biće održana 21. i 28. jula s početkom u 12 časova.

U turi kroz zgradu teatra, poseotioci će imati priliku da saznaju istorijske podatke o ovom zdanju kulture od nacionalnog značaja, da se upoznaju sa procesom rada, obiđu scenu, garderobe, radionice, pozorišni bife... Na ovaj način omogućićemo našoj publici da zaviri u svet gde se stvaraju pozorišne iluzije, scenska magija, ali i kako se baštini istorija teatra.

Ulaznice mogu da se kupe u Muzeju Narodnog pozorišta 18. i 19. jula za prvi i 25. i 26. jula za drugi termin, u periodu od 11 do 13 časova.

Predstava iz najnovije produkcije Narodnog pozorišta „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)“, po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Andreja Nosova, biće odigrana 29. avgusta na 11. Festivalu „Novi tvrđava teatar“ u Čortanovcima.

Junaci te uzbudljive tužno-smešne priče su izopačena i presita deca, nedorasli sredovečni slabići, njihove vršnjakinje zarobljene u začarane krugove svojih neostvarenih brakova, starci koji za sebe grabe budućnost koju neće dočekati i njihova deca, zatočena u odnosima iz prošlosti koje ne mogu da preovladaju, samozaljubljeni, ambiciozni političari, majke i očevi koji su spremni da i u svojoj kući hodaju po leševima.

U podeli su Branko Vidaković, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Nina Nešković, Miloš Đorđević, Suzana Lukić, Dragana Varagić i Petar Strugar.
 

Galerija