УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ “ЉУБИНКА БОБИЋ“ ДРАМСКОЈ УМЕТНИЦИ ОЛГИ ОДАНОВИЋ 15. ОКТОБРА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"


6 октобар 2016

Бијенална глумачка награда Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ за 2015. годину, биће уручена првакињи Драме Народног позоришта у Београду Олги Одановић у суботу 15, октобра на Сцени "Раша Плаовић", после извођења представе "Бела кафа".
Признање јој је припало за улогу Мајка Јање у поменутој представи, урађеној по тексту Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и продукцији Народног позоришта у Београду.
Једногласну одлуку, на седници одржаној 16. маја, донео је жири који је радио  у саставу: претходни лауреати Горан Јевтић (председник жирија) и Јелисавета Сека Саблић, глумац Бојан Кривокапић и редитељ Славенко Салетовић.
У конкуренцији је било чак 27 глумачких остварења на пољу комедије премијерно изведених у професионалним позориштима Србије у периоду од 1. септембра 2013. до 31. августа 2015. године.
Награда “Љубинка Бобић” установљена је 2005. године, у знак сећања на велику глумицу – знамениту по способностима да улогу оплемени узбудљивим детаљима, да игри обезбеди елементе новог на плану покрета, мимике и дикције, на пољу комичког и комедије уопште.
Додељује се сваке друге године глумици или глумцу за улогу која мора бити трагалачка, иновативна и која се може означити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије.
Награда се састоји од плакете у бронзи са ликом Љубинке Бобић (рад Марине Нићифоровић), уникатне дипломе на пергаменту (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића) и новчаног износа.
Досадашњи добитници су Јелисавета Сека Саблић, Анита Манчић, Даниел Сич и Горан Јевтић.
Драма „Бела кафа“ премијерно је изведена 4. маја прошле године на Сцени „Раша Плаовић“.
У подели су и Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Вања Ејдус (Црква Ружица), Павле Јеринић (Дели Јова), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).
М.Б.
 

Сличне вести

ДРАМСКОЈ УМЕТНИЦИ ОЛГИ ОДАНОВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА “ЉУБИНКА БОБИЋ“

ДРАМСКА УМЕТНИЦА ОЛГА ОДАНОВИЋ ДОБИТНИЦА БИЈЕНАЛНЕ НАГРАДЕ “ЉУБИНКА БОБИЋ“

Глумац Милош Ђорђевић добитник бијеналне Награде „Љубинка Бобић“

Глумица Народног позоришта у Београду Нела Михаиловић добитница бијеналне Награде „Љубинка Бобић“

ОЛГА ОДАНОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ "ЖАНКА СТОКИЋ", УРУЧЕЊЕ 23. АПРИЛА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ ЗА ПРЕДСТАВУ "ЖЕНСКИ ОРКЕСТАР" У СРЕДУ 30. ОКТОБРА

УРУЧЕЊЕ “ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ” ВЈЕРИ МУЈОВИЋ 10. ЈУНА НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

НАГРАДА "ЖАНКА СТОКИЋ" УРУЧЕНА ПРВАКИЊИ ДРАМЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОЛГИ ОДАНОВИЋ

Глумцу Народног позоришта у Београду Милошу Ђорђевићу уручена бијенална Награда „Љубинка Бобић“

Првакињи Драме Народног позоришта Нели Михаиловић уручена бијенална глумачка Награда Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ за 2019. годину

Претрага