У Народном позоришту одржана престижна WORLD.MINDS конференција


23 мај 2019

Водећи светски иноватори, научници, бизнис лидери и уметници, који на инспиративан начин представљају идеје новог доба, окупили су се 23. маја у Народном позоришту на престижној WORLD.MINDS конференцији.

Србија је прва земља на свету, поред Швајцарске, у којој је одржан овај значајан симпозијум који је окупио највеће мислиоце света. Ова швајцарска организација редовно организује своје скупове сваког децембра у Цириху.

WORLD.MINDS заједницу чини више од 1.000 високорангираних појединаца, међу којима су нобеловци, државници, научници, професори универзитета, амбасадори, писци, који су дали значајан допринос науци, уметности и бизнису.

Београд је на овај начин постао светски центар за размену престижних иновативних решења у области роботике, астрофизике, медицине, молекуларне биологије, психологије, маркетинга, уметности, спорта.

Србију су ове године представљали: Теслаграм, технологија која се развија на Институту за физику и представља најбољи систем заштите од фалсификовања, БиоСенс Институт, научно-истраживачки институт који се бави развојем, увођењем и промоцијом напредних ИKТ решења у пољопривреди и 3Латерал - водећи произвођач дигиталне хумане технологије и креативног садржаја.

Посебан фокус скупа у Београду био је на учешћу младих истраживача, студената на докторским и постдокторским студијама из Србије и региона.

На WORLD.MINDS конференцији у децембру прошле године учествовало је више од 30 представника из Србије, а прилику да буду међу 11 одабраних говорника на конференцији имала су два наша стручњака, проф. Мирослав Ђорђевић, водећи светски реконструктивни хирург и научник, професор урологије и хирургије на Универзитету у Београду, оснивач и директор београдског Центра за гениталну реконструктивну хирургију и Владимир Мастиловић, оснивач и директор компаније 3Латерал, која развија напредне технологије које су основа будућих форми дигиталних медија.

Дан пре почетка симпозијума, у среду, 22. маја на Ади Циганлији један од говорника, британски иноватор Ричард Браунинг извео је свој чувени лет у млазном оделу (Jet Suit) које је сам направио.

Kреирање нових знања и приступ најновијим открићима из читавог света јесте основ модерне економије, научног, друштвеног и културног напретка и јачања конкурентности једне државе. Због тога је Влада Републике Србије покренула партнерство са престижном швајцарском организацијом која ће помоћи да у нашу земљу доведемо најумније људе данашњице и пружимо прилику домаћим стручњацима да са њима размене искуства и представе своја достигнућа.

Престижна WORLD.MINDS конференција, која се данас одржава у Београду, прилика је да се Србија представи у правом светлу, као земља за инвестирање у истраживање, развој и иновације, те да се српски научници, иноватори и таленти промовишу и повежу са колегама широм света, поручила је председница владе Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да је влада дуго радила на томе да организацију WORLD.MINDS доведе у Србију, будући да се до сада годишњи конгрес који окупља светске лидере из области економије, привреде, културе, архитектуре, медицине, пољопривреде, искључиво одржавао у Цириху.

- Ово је први пут да излазе ван Швајцарске и велико је задовољство и част имати их у Београду - истакла је Брнабић.

Она је навела да конференција у Београду показује Србију на другачији начин, јер ће учесници, од којих многи никад нису били у нашој земљи, имати прилику да је виде у правом светлу, али и да упознају српске иноваторе, таленте, мислиоце, привреднике.

- Ово је јединствена светска прилика за умрежавање наших младих људи, научника, иноватора, власника стартап предузећа и компанија и сигурна сам да ће након овога и наши партнери из света гледати на Србију другачије, као на потенцијалну дестинацију за инвестирање у истраживање, развој и иновације - истакла је Брнабић.

Додала је да ће наши научници, млади иноватори и таленти имати много бољу сарадњу са колегама широм света.

Председница владе је рекла и да су у Београду данас присутни и потенцијални инвестори и значајни привредници из целог света, те да је сигурна да ће им српски иноватори и научници показати своје идеје и патенте и да ће се родити идеје о финансирању њихових пројеката.

Подсетила је да је влада прошле године променила законски оквир и увела пореске олакшице за иновације и улагања у науку, истраживање и развој.

- Данас је Србија једна од најконкурентнијих европских земаља по стопи пореза за компаније које улажу у иновације, знање и истраживање и развој - рекла је Брнабић.

То је представљено гостима из иностранства, рекла је Брнабић и истакла да ће и сутра имати састанке у влади са неким од учесника и да верује да ће Србија заинтересовати велики број њих да улажу у нашу земљу.

Престижна WORLD.MINDS конференција окупила је водеће светске иноваторе, научнике, бизнис лидере и уметнике који на инспиративан начин представљају идеје новог доба.

На конференцији су данас говорили председник Србије Александар Вучић и бивши немачки канцелар Герхард Шредер, а учествују и добитник Нобелове награде за хемију Kурт Витрих, технолошки пионир и један од говорника на ТЕД конференцијама Том Вуџек, Ош Агаби, стручњак за неуротехнологију и извршни директор компаније "Kонику"...

Према правилима WORLD.MINDS разговори се воде иза затворених врата.

WORLD.MINDS иза себе има традицију дугу 12 година, 150 признатих говорника, више од 1.000 чланова и чак 3.141 идеју која је произашла из бројних конференција.

Председница Владе Србије Ана Брнабић представила је на скупу успешне српске компаније из области науке и технологије и оценила да Србија може да буде победник у новој индустријској ери.

- Наше научне институције су оно што сматрам Србијом -  рекла је премијерка, коју је оснивач WORLD.MINDS Ролф Добели представио као једну од најутицајнијих жена по Форбсу.

Подсећајући да живимо у узбудљивим временима пред четврту индустријску револуцију она је додала да верује да Србија може да буде победник у њој.

- Увек сам мислила да је циљ моје владе да почне трансформацију Србије из економије коју воде инвестиције и рад у економију коју воде иновације - рекла је премијерка.

Приказане су успешне српске компаније обједињене кроз платформу "Serbia Creates".

- То је наша нова иницијатива. Србија је раније на овај начин представљана више традиционално, али она је више од тога. Отуд и нова платформа "Serbia Creates" која показује научни и уметнички креативни део - рекла је Брнабић током разговора са домаћином скупа који јој је поставио питање како задржати младе образоване људе у Србији.

Она је у одговору позвала српске научне клубове да дођу на конференцију у децембру на којој ће се говорити о томе како могу да нам помогну, наводећи да се о томе разговарало већ на конференцији која је одржана прошле године.

Kако је рекла, "Ок је да људи одлазе из земље, али само ако се врате".

- Ми не можемо да их зауставимо. Улажемо новац у фондове за науку и технологију. Србија је у априлу постала пуноправни члан CERN-а. Имамо међу оснивачима неких од најбољих стартап компанија људе који су били у иностранству, али су се вратили овде и ми смо им захвални на томе - додала је она.

М.Б.

Сличне вести

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА 142. СЕЗОНЕ

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА 144. СЕЗОНЕ

На броду “Kеј” одржана конференција за новинаре поводом завршетка 150. сезоне

Одржана конференција за медије поводом завршетка 153. сезоне Народног позоришта

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА 145. СЕЗОНЕ

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ПОТПИСИВАЊА ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ СА СНП-ом И САВА ЦЕНТРОМ

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА 146. СЕЗОНЕ

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ЗАВРШЕТКА 147. СЕЗОНЕ

У Музеју Народног позоришта одржана конференција за новинаре поводом завршетка 149. сезоне

У БУГАРСКОЈ ОДРЖАНА ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА ДИРЕКТОРА ОПЕРСКИХ И БАЛЕТСКИХ ТЕАТАРА ИЗ РЕГИОНА БАЛКАНА

Претрага