Велики успех Народног позоришта на Међународном позоришном фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен“: награде Игору Вуку Торбици, Хани Селимовић, Николи Ристановском, Ивану Ђорђевићу и "Иванову"


28 октобар 2017

На 25. Међународном позоришном фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен“, чија је концепција заснована на најрелевантнијим позоришним остварењима која су настала у театрима у Србији и региону, и на бази домаће и светске драмске класике, стручни жири је од укупно шест награда чак четири доделио Народном позоришту у Београду, док је Награда публике припала "Иванову".

Међу лауреатима су Игор Вук Торбица (Награда за најбољу режију, за представу “Царство мрака”, по тексту Л. Н. Толстоја, у продукцији Народног позоришта у Београду), Хана Селимовић (Награда за најбољу глумицу, за улогу Саше у представи „Иванов“,А.П. Чехова, у режији Тање Мандић Ригонат и продукцији Народног позоришта у Београду), Никола Ристановски (Награда за најбољег глумца, за улогу Иванова, у представи „Иванов“) и Иван Ђорђевић (Награда за најбољег младог глумца, за улогу Никите у представи „Царство мрака“).

Награда публике, са оценом 4,93, припала је "Иванову", а то је, уједно, и једна од највећих оцена за неку од представа у историји "Вршачке позоришне јесени".

Стручни жири, којим је председавао позоришни критичар Слободан Савић, а чланови су били књижевник Душан Белча и позоришни редитељ Александар Швабић, одлуке је донео једногласно.

Награда за најбољу представу, додељена је комаду “Тако је (ако вам се тако чини)”, по тексту Луиђија Пирандела, у режији Јагоша Марковића (ЈДП), док је Специјална награда припала ауторском тиму и ансамблу представе “Сонет 66”, Мађарског националног позоришта “Чики Гергељ” из Темишвара.

Према мишљењу чланова жирија, селекцију Фестивала класике одликовао је квалитетан одабир представа у којима су препознали референтна тематска, естетска и поетичка начела савременог позоришта.

“Међу изабраним представама издвојиле су се четири које на тематском, естетском и поетичком плану указују и полемишу са горућим, кључним проблемима света и друштва у којем живимо. Друштва и света обезглављених постцивилизацијским наслеђем и суновратом темељних вредности на којима су почивали младост и зрело доба човечанства, данас огрезлог у пошастима неолибералног капитализма, неоробовласништва, утопљеног у есенцију зла, бездушја, политикантства, медијских манипулација, патолошког воајеризма и дисторзије најосновније емпатије за Другог”, нагласили су чланови жирија у образложењу и оценили да су награђене представе препознали као креативну и корективну савест опаког времена и посрнулог друштва у којем настају и за које настају.

“Такође, одлуке жирија имају на уму будућност нашег позоришта која исходи из већ потврђених вредности које су плодотворне само (и једино!) уколико су потпора и провокација новој генерацији уметничког, позоришног мишљења и трагања. Све наше одлуке исходе из једне, основне тезе: класика је вазда савремена уколико је промишљено, храбро, и не без извесне полемике с њом, креативно ишчитавамо у позоришту, а с обзиром на време и свет у којем живимо. Најзад, али не и на последњем месту, чланови жирија апелују на Министарство културе и Покрајински секретаријат за културу да издашније подрже Фестивал класике који се већ четврт века одржава у Стеријином граду на радост посвећене, врло заинтересоване публике која је и током јубиларног издања, из вечери у вече, испуњавала салу безмало до последњег места, на ползу позоришне уметности”, наведено је у образложењу.

Главни критеријум селектора и директора Фестивала Ђуре Мрђе, био је естетска вредност позоришних остварења насталих на основу класичног драмског дела, а њему се придружују иновативност форме и поступка, вредност глумачке игре, разноврсност поетичких обележја.

Од 20. до 27. октобра, осим награђених представа, у селекцији су били и наслови “Пигмалион” (Народно позориште Стерија, Вршац), “Јесења соната” (Атеље 212/ Град театар Будва), и “У агонији” (Бео арт 2015 Београд).
М.Б.

 

Сличне вести

Тријумф у Вршцу: Шест награда за Народно позориште у Београду на 29. Међународном фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен"

Четири награде за представу „Очеви и оци“ на Фестивалу „Вршачка позоришна јесен“

ПРИЗНАЊА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА ХАНИ СЕЛИМОВИЋ И ПРЕДРАГУ ЕЈДУСУ НА 24. ФЕСТИВАЛУ МАЛИХ СЦЕНА У РИЈЕЦИ, „ИВАНОВУ“ НАГРАДА ПУБЛИКЕ "ДАЛИБОР ФОРЕТИЋ"

Извођењем Молијеровог „Дон Жуана“ завршена ревија представа „Игорови дани“, посвећена трагично преминулом младом редитељу изузетног талента Игору Вуку Торбици

Ненаду Јездићу Награда за најбољег глумца на 27. Фестивалу “Вршачка позоришна јесен”, "Нечиста крв" најбоља представа по оцени публике

Јагошу Марковићу постхумно Награда Фестивала „Вршачка позоришна јесен’’ за животно дело

ВЕЧЕРАС УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ “ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ” ГЛУМЦУ ИГОРУ ЂОРЂЕВИЋУ

ХАНИ СЕЛИМОВИЋ НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА 22. ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА ''МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ''

„Царство мрака“ најбоља представа на „Позоришном пролећу“, награде за Олгу Одановић и Хану Селимовић

БУРАН АПЛАУЗ ЗА „КAЊОША“ У ЗAЈЕЧAРУ, ИГОРУ ЂОРЂЕВИЋУ „ЗОРAНОВ БРК“

Претрага