Театар „Никитa Михалков Радионица ‘12‘“ гостује 26. и 27. октобра са представом „12” у режији реномираног уметника Никите Михалкова


11 октобар 2024

Театар „Никитa Михалков Радионица ‘12‘“ из Москве гостоваће 26. и 27. октобра (19:30) на Великој сцени Народног позоришту у Београду са представом „12”, у режији реномираног уметника Никите Михалкова који се потписује и као глумац, али и коаутор текста, заједно са браћом Пресњаков.

Представа „12“ је постављена по истоменом култном филму Михалкова, из 2007. године, који је добио специјалног Златног лава на 64. Међународном филмском фестивалу у Венецији, а жири је дефинисао ово остварење као „потврду мајсторства Михалкова у истраживању и откривању, са великом хуманошћу и емоцијама, сложености постојања“. Такође, номинован је за Оскара за најбољи филм на страном језику, а 2008. освојио је и награду публике на фестивалу у Карловим Варима.

Михалков у представи, премијерно изведеној 2021. године у Бољшом театру у Москви, преиспитује неке од важних животних тема као што су слобода, саосећање и способност да се помогне потпуном странцу који је у невољи.

Уз нагласак да је закон изнад свега, комад поставља и питање шта би требало учинити када је милост изнад закона?

У средишту радње је прича о дванаесторици поротника из различитих слојева друштва који воде расправу о томе да ли је Умар, 18-годишњи чеченски младић, крив. Он је осумњичен за убиство свог усвојитеља, руског официра. Сви докази против њега говоре у прилог томе да је крив и сви поротници, осим једног, одлучни су да га осуде. Тај поротник сматра да ту, ипак, нешто није у реду, иако се тако на први поглед уопште не чини, и позива колеге да поново размисле о својим одлукама...

Композитор је Едуард Артемјев, сценограф Јури Купер, кореографију су урадили Лаша Марикхуба и Јевгениј Рајев, дизајнер светла је Андреј Абрамов, за компјутерску графику био је задужен Иља Рјабов, док је костиме креирала компанија „Bosco di Ciliegi“.

Михалков тумачи улогу главног поротника, док његовог колегу који покушава да преокрене процес игра Николај Бурљајев, такође, велики руски глумац и редитељ.

У улогама поротника наступају и Владимир Долински, Георгиј Перадзе, Игор Сергејев, Сергеј Радченко, Александар Ведменски, Јевгениј Дубовској, Антон Ром, Павел Иљин, Владимир Кочетков и Сергеј Степанченко, Судски извршитељ је Александар Кижајев, а Оптужени – Рамиз Кјалбијев.

У сцени завршног плеса учествује Дечији плесни ансамбл „Амтсабз”.

Представа траје 3 сата и 20 минута и биће титлована на српски језик. 

Урађена је у продукцији Театра „Никитa Михалков Радионица ‘12‘“ (основаног 2019. године) који окупља најбоље глумце из различитих региона Руске Федерације који су дипломирали на Академији кинематографске и позоришне уметности Н. С. Михалкова.

Михалков је рођен 1945. у Москви и један је од најпризнатијих руских уметника. Познати филмови су му „Сибирски берберин“, „Недовршени комад за механички клавир“, „Сурова романса“, „Црне очи“, „Урга“, „Неколико дана из живота Обломова“ и „Варљиво сунце“.

Током дуге и веома богате каријере освојио је низ значајних признања међу којима се посебно издвајају Награда Руске академије, „Златна шкољка” на Филмском фестивалу у Сан Себастијану, Награда „Оскар” у категорији за најбољи филм на страном језику, два „Златна лава“ на Филмском фестивалу у Венецији, Кристални глобус за допринос развоју светске кинематографије, Гран при Филмског фестивала у Кану, Национална филмска награда „Златни орао” за допринос светској кинематографији и Орден Руске Федерације првог степена.

Осим у својим филмовима, играо је и у остварењима која потписују редитељи Михаил Калатозов, Алексеј Балабанов и Андреј Кончаловски.

Михалков иза себе има и успешну позоришну каријеру током које је најчешће режирао дела славних руских класика Антона Павловича Чехова и Ивана Буњина. 

Сличне вести

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 6. 04. СА „ЂАВОЛИЈАДОМ“ У РЕЖИЈИ НИКИТЕ МИЛИВОЈЕВИЋА

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ 17. 04. ГОСТУЈЕ СА ШЕКСПИРОВОМ ДРАМОМ „ПЕРИКЛЕ“ У РЕЖИЈИ НИКИТЕ МИЛИВОЈЕВИЋА

У ОКВИРУ РЕВИЈЕ "ШЕКСПИРУ У ЧАСТ", ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ 23. 11. ГОСТУЈЕ СА ШЕКСПИРОВОМ ДРАМОМ „ПЕРИКЛЕ“ У РЕЖИЈИ НИКИТЕ МИЛИВОЈЕВИЋА

ТЕАТАР „РУГАНТИНО“ ИЗ ЗАГРЕБА 14. АПРИЛА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ СА ПРЕДСТАВОМ “THISCASTING”

НАЦИОНАЛНИ ТЕАТАР СЕВЕРНЕ ГРЧКЕ ИЗ СОЛУНА 13. НОВЕМБРА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ "ОДБРАНА СОКРАТОВА“

ГОСТОВАЉЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НА ПРВОМ "БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛУ " У МАКЕДОНИЈИ СА ПРЕДСТАВОМ "ХЕНРИ VI" У РЕЖИЈИ НИКИТЕ МИЛИВОЈЕВИЋА

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СОМБОР 30. ОКТОБРА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” СА ПРЕДСТАВОМ “ЧАРОБЊАК”

ЗАГРЕБАЧКИ ТЕАТАР „ПЛАНЕТ АРТ“ ГОСТУЈЕ 8. И 9. ОКТОБРА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

СОМБОРСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ 4. ДЕЦЕМБРА ГОСТУЈЕ С ПРЕДСТАВОМ „ГОГОЛАНД“ У РЕЖИЈИ АНДРАША УРБАНА

МАЂАРСКИ НОВИ ТЕАТАР ГОСТУЈЕ 12.10. СА “ШУМОМ” ОСТРОВСКОГ У РЕЖИЈИ ЕГОНА САВИНА

Претрага