РЕДИТЕЉКИ ЦИСАНИ МУРУСИДЗЕ ЧОЛОВИЋ УРУЧЕНО ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ У УМЕТНИЧКОМ СТВАРАЛАШТВУ


30 новембар 2016

Посебно признање за неговање традиције у уметничком стваралаштву коју Фондација „Милан Ђоковић“ први пут додељује заслужним уметницима, уручено је редитељки Цисани Мурусидзе Чоловић 30. новембра у Музеју Народног позоришта у Београду.
На свечаности, пред бројном публиком, награду је примила из руку управитеља Фондације „Милан Ђоковић“ – Душана Ђоковића.
Посебно признање за неговање традиције у уметничком стваралаштву чине Плакета са ликом Милана Ђоковића, новчани износ и портрет нашег драмског великана Јована Стерије Поповића, рад академског сликара Драгана Стојкова.
Госпођа Мурусидзе Чоловић је, између осталог, истакла да, примајући ову награду, осећа „велику захвалност, може се рећи троструку“.
– Прво, то је награда која носи име Милана Ђоковића, великана српске културе. Друго, први сам лауреат једне овакве награде, а као треће, навела бих да ми је веома драго што она афирмише вредности у култури за које сам се увек залагала – истакла је редитељка коју су присутни наградили бурним аплаузом.
На свечаности је представљен део опуса Цисане Мурусидзе Чоловић која је више од три деценије својим режијама у Драми Народног позоришта, поред руске класике, битно допринела сценској афирмацији домаћег драмског стваралаштва.
У оквиру програма, у којем су учествовали и драмски уметници Светлана Бојковић, Бранка Зорић-Васовић и Предраг Ејдус, као и писац Рајко Ђурђевић, представљено је и капитално дело “Систем Станиславски“, великог руског глумца и редитеља Константина Станиславског, у преводу Милана Ђоковића.
М.Б.

Сличне вести

ЦИСАНА МУРУСИДЗЕ ЧОЛОВИЋ ПРВА ДОБИТНИЦА ПОСЕБНОГ ПРИЗНАЊА ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ У УМЕТНИЧКОМ СТВАРАЛАШТВУ, УРУЧЕЊЕ 30.11. У МУЗЕЈУ НП

Примадони Јадранки Јовановић уручено национално признање „Капетан Миша Анастасијевић“

Управнику Народног позоришта Дејану Савићу уручено признање Сувереног Малтешког Реда

ЦИКЛУС “СЕЋАЊЕ” 13. ОКТОБРА ПОСВЕЋЕН РЕДИТЕЉКИ АНИ РАДОШЕВИЋ

Редитељки Татјани Мандић Ригонат уручена „Плакета Иване Томичић“

„Златни беочуг" за Цисану Мурусидзе и Душана Симића

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА, У ОКВИРУ ЦИКЛУСА “СЕЋАЊЕ”, ПРИРЕЂЕНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО РЕДИТЕЉКИ АНИ РАДОШЕВИЋ

УРУЧЕНО РЕШЕЊЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ ЗА ПОЧЕТАК РАДА МУЗЕЈА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О СТВАРАЛАШТВУ МАРАМБОА 11.04. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Отворена изложба посвећена стваралаштву костимографа Божане Јовановић

Претрага