Слободан Бештић добитник Награде "Витомир Богић" за најуспешније радиофонско глумачко остварење у протеклој сезони


23 март 2018

Награда "Витомир Богић", за најуспешније радиофонско глумачко остварење у протеклој сезони у категорији Најбоља мушка улога, припала је прваку Драме Народног позоришта у Београду Слободану Бештићу.

Признање је добио за улогу Барбарогенија у радио-драми Љубомира Мицића "Барбарогеније децивилизатор" у режији Зорана Рангелова.

„Барбарогеније децивилизатор" представља значајно дело српске авангардне књижевности и програмски роман оснивача зенитизмa Љубомира Мицића. Кроз делимично и пародичну слику балканског „натчовека" у међуратним политичким превирањима која све очигледније воде новом рату, аутор преиспитује савремено друштво и европску цивилизацију, као и цивилизацију уопште. У радијској драматизацији наглашена је актуелност ове приче за савремени историјски тренутак.

Улоге тумаче и Тамара Крцуновић, Дејан Чавић, Сања Радишић, Радован Миљанић и Милан Михаиловић.

Награда „Витомир Богић“ Драмског програма Радио Београда установљена је 2002. године и додељује се за разне области радиофонијског стваралаштва, а чине је повеља у облику диска са снимљеним радиофонијским делом и плакете са ликом Витомира Богића, рад академског вајара Мирољуба Стаменковића.

Признање је установљено у знак сећања на некадашњег првака Драме Народног позоришта у Београду Витомира Цилета Богића (1887—1943) који је 24. марта 1924. године пред микрофоном Радио Београда изговорио монолог Сирана де Бержерака "Тирада о пољупцу", Едмона Ростана.

Радио Београд традиционално обележава тај датум као "Дан радио драме".
М.Б.

Сличне вести

ГЛУМИЦА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СЕНА ЂОРОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ "ВИТОМИР БОГИЋ" ЗА НАЈУСПЕШНИЈЕ РАДИОФОНСКО ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ

Љубомир Бандовић добитник Награде “Милосав Буца Мирковић” за најуспешније глумачко остварење на 36. Нушићевим данима у Смедереву

МИОДРАГ КРИВОКАПИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА ''МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ''

Саша Торлаковић добитник Награде за најбоље глумачко остварење на 23. Глумачким свечаностима ''Миливоје Живановић''

ПРВАК ДРАМЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ СЛОБОДАН БЕШТИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "РАША ПЛАОВИЋ" ЗА СЕЗОНУ 2014/2015

ИВАН БОСИЉЧИЋ И НЕБОЈША ДУГАЛИЋ ДОБИТНИЦИ СТЕРИЈИНЕ НАГРАДЕ ЗА ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ

„Царство небеско - Епика балканика“ на 63. Стеријином позорју: Стеријине награде за глумачко остварење, оригиналну сценску музику, сценски покрет, драматургију и Округлог стола критике и Награда „Дневника“

Слободи Мићаловић Плакета "Жанка Стокић" за најбоље глумачко остварење

МИОДРАГУ КРИВОКАПИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА СВЕЧАНОСТИМА ''МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ''

БОРИСУ КОМНЕНИЋУ „ЗЛАТНО ЗРНО“ ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ ФЕСТИВАЛА „БУЦИНИ ДАНИ“

Претрага