Представа „Мали брачни злочини“, по тексту Ерика Емануела Шмита, у режији Филипа Гринвалда, изведена јубиларни 150. пут


14 фебруар 2020

Представа „Мали брачни злочини“, по тексту Ерика Емануела Шмита, у режији Филипа Гринвалда, изведена је 14. фебруара на Сцени „Раша Плаовић“, јубиларни 150. пут.

Савремени француски писац Шмит у овој „великој афери живота удвоје” у центар посматрања поставља модерног мушкарца и жену, разоткривајући сплет старомодних и савремених елемената њихових емотивних и физичких односа.

Заплет комада настаје у тренутку када Лиз, сазнавши да јој супруг има амнезију, покушава да искористи ту ситуацију тако што настоји да га убеди у нешто што се заправо није ни десило.

Њих двоје, огрезли у баналности свакодневице, суочени са сопственом промашеношћу давно замрлих страсти, међусобно се киње и злостављају – у име љубави. Са друге стране, дирљиво је како за том истом љубављу очајнички чезну...

Гринвалд није режирао комедију, већ је урадио драму о незадовољству и вечитој и неутаженој чежњи за љубављу. Ипак, гледаоцима у препуној сали ништа није сметало да реагују баш онако како је Шмит и планирао – смехом.

На крају представе, нису штедели дланове да дугим и снажним аплаузом поздраве Нелу Михаиловић и Бориса Пинговића.

После неколико бисева, на сцени се појавила в.д. директорка Драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез која је глумцима честитала јубилеј и уручила им слављеничку торту. 

Драматург је Жељко Хубач, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Сара Куртовић, а дизајн звука Владимир Петричевић.

Представа је премијерно изведена 16. априла 2011. године на Сцени „Раша Плаовић“.

На матичној сцени и гостовањима, „Мале брачне злочине“ је видело близу 30.000 гледалаца.

На 20. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме, одржаном у децембру 2015. године у Источном Сарајеву, Нела Михаиловић је за улогу Лиз освојила Награда за најбољу глумицу.
М.Б. 

Сличне вести

ПРЕДСТАВА „МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ“ ИЗВЕДЕНА ЈУБИЛАРНИ СТОТИ ПУТ

ПРЕДСТАВA "МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ" ИЗВЕДЕНА ЈУБИЛАРНИ 50. ПУТ

УМЕСТО "ЖЕНСКОГ ОРКЕСТРА", 5. ФЕБРУАРА БИЋЕ ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА "МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ"

ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ДУОДРАМА МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ

ПРЕМИЈЕРА ДУОДРАМЕ „МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ“ 16. АПРИЛА

"МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ" ОДИГРАНИ У ЧАСТ ПРЕМИНУЛОГ ГЛУМЦА И ПЕДАГОГА ВЛАДЕ ЈЕВТОВИЋА

„МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ“ 10. ДЕЦЕМБРА УЧЕСТВУЈУ НА 20. МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

„МАЛИ БРАЧНИ ЗЛОЧИНИ“ СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНИ НА 20. МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ МАЛИХ СЦЕНА И МОНОДРАМЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Представа „Важно је звати се Ернест“, по тексту Оскара Вајлда, у режији Николе Завишића, изведена јубиларни стоти пут

Представа „Балкански шпијун“, по тексту Душана Kовачевића, у режији Татјане Мандић Ригонат, одиграна јубиларни педесети пут

Претрага