Позориште „Бора Станковић” из Врања гостује са представом „Ништа нећемо заборавити”


22 март 2024

У оквиру манифестиције „Дани Врања у Београду“, 1. априла, на Великој сцени (19,30) гостоваће Позориште „Бора Станковић” са представом „Ништа нећемо заборавити”, у драматизацији Тијане Грумић и режији Југа Ђорђевића. 

Текстуални предложак за ову драму настао је по мотивима романа Вере Ценић „Kањец фиљма” и „Иста прича”, у којима ауторка крозу фиктивну радњу прожима сопствено искуство хапшења у 19. години живота и преживљавања Голог отока, као и живота и односа према друштву много година касније.

„Вера пише језиком који је лаган, неоптерећен, лако читљив, комуникативан. Међутим, оно о чему пише је у потпуном контрасту са тим. Оно о чему Вера Ценић пише тешко може да се тако олако прихвати, а још теже да се заборави. Ипак, заборављање нам на овим просторима иде од руке. Заборавили смо штошта, а кад нас све то што смо заборавили ипак сустигне, у неком другом облику, у неком новом издању, изненађени смо тиме како је то баш нама могло да се деси. Чини се да је заборављање у човековој природи. Можда у жениној није. Док год има оних које одбијају да забораве, које бележе, које пишу, али и оних које бирају да се сећају, да памте, да читају, можда постоји нада да ће свет једног дана бити мало бољи. Зато је неопходно да и историја, као готово искључиво мушка прича о прошлости, почне да се сагледава и из неких других перспектива. Перспектива оних које су по правилу заборављене”, сматра Тијана Грумић.

Уметнички тим ове представе, која је премијерно изведена 23. октобра прошле године у Врању, чине и Андреја Рондовић (сценограф), Велимирка Дамјановић (костимограф), Радомир Стаменковић (дизајн светла) и Јулија Kастелучи (композитор).   

У подели су Радмила Ђорђевић, Жетица Дејановић, Милена Стошић, Јелена Филиповић, Аница Петровић, Анђела Влајковић, Бојан Јовановић, Марко Петричевић, Марко Николић и Никола Стојковић.

Сличне вести

ПОЗОРИШТЕ „БОРА СТАНКОВИЋ“ ИЗ ВРАЊА 21. ДЕЦЕМБРА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ „РУЖА, УВЕЛА“

ПОЗОРИШТЕ „БОРА СТАНКОВИЋ“ ИЗ ВРАЊА 20. МАРТА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ „ТАШАНА“ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

НАРОДНО ПОЗРИШТЕ „БОРА СТАНКОВИЋ“ ИЗ ВРАЊА ГОСТУЈЕ 13. ЈУНА СА ПРЕДСТАВОМ “НАРОДНА ДРАМА”

ПОЗОРИШТЕ БОРА СТАНКОВИЋ ИЗ ВРАЊА ГОСТУЈЕ 30. МАЈА

Народно позориште опером „Kоштана“, отворило обновљено позориште "Бора Станковић“ у Врању

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 5. ДЕЦЕМБРА С ПРЕДСТАВОМ "САРА БЕРНАР"

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ 10. ФЕБРУАРА ГОСТУЈЕ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ СА ПРЕДСТАВОМ "ЈОВЧА"

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 19. НОВЕМБРА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ „ИЗГУБЉЕНИ У БРУКЛИНУ“

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 5. МАЈА СА ПРЕДСТАВОМ "ПОСТМОДЕРНИ КАБАРЕ ДОБРОГ ВОЈНИКА ШВЕЈКА"

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СОМБОР 30. ОКТОБРА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” СА ПРЕДСТАВОМ “ЧАРОБЊАК”

Претрага