Опера Народног позоришта приређује Гала свечаност и изводи оперску представу „Норма“ у част стогодишњице рођења Марије Калас


24 новембар 2023

Стогодишњицу рођења оперске диве Марије Калас, Опера Народног позоришта у Београду обележава извођењем опере „Норма“ као и концертом Марија Калас Гала.

Допринос Марије Калас оперској уметности у 20. и 21. веку је историјски, кроз оживљављање помало заборављених ремек-дела белканта, као и кроз посебна глумачка тумачења којима је истакла драмски аспект интерпретације у опери. 

Поред тога, њено наслеђе се осликава и кроз огроман репертоар који је тумачила -  од Лучије од Ламермура до Кармен коју је снимила у студију.
У њену част, поводом стогодишњице рођења 2. децембра, најзначајније оперске куће широм света обележавају посебно осмишљеним програмом, којим се придружује и Опера Народног позоришта у Београду. 

„Норма“ Винћенца Белинија, једна од неколико опера које су обележиле каријеру ове уметнице која и данас, широм света, ужива огромну наклоност и поштовање љубитеља опере, биће изведена 25. новембра од 19:30 часова на Великој сцени.

У поставци и сценографији италијанског редитеља Ђанкарла дел Монака, насловну улогу Норме певаће Соња Шарић, рола Адалђизе је поверена Драгани дел Монако, лик Полиона дочараће Јанко Синадиновић, а Оровеза - Ненад Јаковљевић. 

Поред њих, наступиће и Ивана Живадиновић (Клотилда) и Слободан Живковић (Флавио). 

Под диригентском палицом Александра Којића у представи учествују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

У суботу 2. децембра на Великој сцени, са почетком у 19,30 часова, биће изведен концерт Марија Калас Гала на коме ће наступити сви сопрани Опере Народног позоришта - Јасмина Трумбеташ Петровић, Весна Ђурковић, Иванка Раковић Крстоношић, Александра Стаменковић, Невена Бриџен, Софија Пижурица, Ана Рупчић, Соња Шарић, Сања Керкез и Снежана Савичић Секулић и изводиће арије из улога које су прославиле Марију Калас.

Концертом ће дириговати Зорица Митев Војновић, Ђорђе Павловић, Ђорђе Станковић и Стефан Зекић, уз учешће Хора и Оркестра Народног позоришта у Београду.

Сличне вести

Свечани концерт „Марија Калас Гала“ поводом стогодишњице рођења оперске диве

Одржан свечани концерт „Марија Калас Гала“ поводом стогодишњице рођења оперске диве

Гала концерт посвећен стотој годишњици рођења Марије Калас на отварању 55. БЕМУС-а, 8. октобра на Великој сцени

Сећање на маестра Борислава Пашћана поводом стогодишњице рођења

Изложба поводом стогодишњице рођења првакиње Опере Ђурђевке Чакаревић

У част 180 година рођења П.И.Чајковског, на Великој сцени одржан Свечани концерт Балета Народног позоришта

Опера Народног позоришта гостовала у Никшићу са Моцартовом једночинком „Бастијен и Бастијена“ и Гала концертом

Отворене изложбе поводом стогодишњице Балета Народног позоришта у Београду

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАДМИЛА БАКОЧЕВИЋ - НЕЗАБОРАВНА НОРМА“

ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 45 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ФОНДАЦИЈЕ „СОЛИДАРНОСТ СРБИЈЕ“

Претрага