Народно позориште сарађује са младим писцима и редитељима; премијерно јавно читање драме HYPE, Ивона Ригер/Немања Новковић одржано на Сцени „Раша Плаовић"


4 март 2021

Премијерно јавно читање драме „HYPE", у коауторству Ивоне Ригер и Немање Новковића, одржано је 3. марта на Сцени „Раша Плаовић".

У подели су били Слободан Бештић (Отац), Данијела Угреновић (Мајка), Хаџи Ненад Маричић (Алфа), Вања Ејдус (Сара), Бојан Кривокапић (Никон а.к.а. Ниткофф), Бојана Ђурашковић (Стела а.к.а. Сенка 1) и Зорана Бећић (Луна а.к.а. Сенка 2).

Комад „HYPE" обрађује свет дигиталне и артифицијелне будућности, одржаван и контролисан од стране елитистичких породица скривених дубоко у утроби земље. Осуђени на заједнички живот, они перпетуирају културу насиља која меље све цивилизацијске тековине, и рециклира их у нову стварност умрежену кроз свеприсутно око камере.

Сукоб генерација у коме страда женска другост, манифестује се као експлозија различитих језичких регистара, који од поетског, преко академског, колоквијалног, пропагандног, па све до корпорацијског и језика информационих технологија, зидају кулисе породичне бруталности.

Пренос јавног читања, из перспективе глумца, публика је могла да прати уживо на Инстаграм и Фејсбук профилу Народног позоришта у Београду, а пријем је био изузетан. 

У галерији можете да погледате неке од коментара који смо одабрали да видите шта публика мисли о овом редитељском подухвату.

Следећи пројекат који ћемо реализовати на сличан начин је јавно читање у оквиру пројекта Народно позориште и Франкофонија, 21. марта.

Ивона Ригер, дипломирала је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду а магистрирала Performing arts у Хамбургу. Поље њене праксе, осим позоришта и радија, обухватају савремени плес и перформанс.

Немања Новковић, магистрирао је Немачки језик и књижевност на Freie Universität у Берлину. Пише поезију, прозу, позоришне комаде и колумниста је за неколико швајцарских часописа. Драма HYPE је други текст на коме Ригер и Новковић сарађују као коаутори и који истовремено пишу на оба језика, немачком и српском.

 

Сличне вести

Јавно читање драме Фредерика Зонтага „Џорџ Каплан”, у оквиру пројекта „Франкофонија и Народно позориште“, одржано на Сцени „Раша Плаовић”

На Сцени „Раша Плаовић“ одржано јавно читање француске савремене драме „Сву моју љубав“ Лорана Мовињеа

На амбијенталној отвореној сцени „Радионица“ – „Двориште“ одржано јавно читање текста „Успаванка за Алексију Рајчић“

У Музеју Народног позоришта одржано јавно читање новог драмског текста Миодрага Илића „Aрлекинова последња авантура“

Поводом годишњице смрти, на Сцени „Раша Плаовић“ одржано сећање на првака Драме Тихомира Арсића

У „Радионици“ одржано премијерно сценско читање текста Димитрија Коканова „Кретање“

У „Радионици“ одржано премијерно сценско читање текста Сибил Берг „Авенија Wonderland“

У библиотеци Народног позоришта одржано премијерно сценско читање текста „Свака плава радничка блуза вал је који разбија стијену капитализма"

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СОМБОР 30. ОКТОБРА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” СА ПРЕДСТАВОМ “ЧАРОБЊАК”

Народно позориште у Приштини гостује на Сцени „Раша Плаовић“ с комедијом „Kасица прасица“

Претрага