Народно позориште с великим успехом затворило међународни оперски фестивал у Загребу


27 септембар 2024

Опером из своје најновије продукције “Симон Боканегра", ансамбл Народног позоришта у Београду затворио је прошлог викенда у Хрватском народном казалишту друго издање “Загребачког оперног фестивала”.

Наши уметници представили су се успешно загребачкој публици с овим веома захтевним Вердијевим делом које се не само на овим просторима, него и на светским позоришним сценам, изводи веома ретко. Премијера у Народном позоришту одржана је 16. маја ове године и било је то први пут у 104. године постојања Опере националног театра да се овај наслов, први из Вердијевог позног стваралачког периода, нађе на њеном репертоару.

На гостовању у Загребу, наши солисти, праћени изванредним оркестром и звучним хором, пленили су, од првог подизања завесе, импресивним наступом, изванредним вокалним способностима и убедљивом сценском појавом.

На овогодишњем „Загребачком оперном фестивалу”, отвореном 9. септембра, изведене су и опере „Риголето” (ХНК Загреб), „Риналдо” (Пољска краљевска опера), „Кармен” (СНГ Марибор) и „Служавка господарица” (Театар Принципал де Палма из Шпаније и Хрватски барокни ансамбл).

„Загребачки оперни фестивал” покренуло је прошле године Хрватско народно казалиште, позориште са дугогодишњом оперском традицијом, с циљем да на својој сцени представи најбоље оперске продукције не само хрватских, него и европских националних театарских кућа и на тај начин стекне нову публику.

Иначе, за гостовање Опере Народног позоришта која је први пут после 42. године поново наступила на сцени водећег позоришта у Републици Хрватској, владало је огромно интересовање публике о чему сведочи и податак да су све улазнице у сали, која има око 700 места, одавно биле распродате.

“Ово гостовање имало је велики  културни и уметнички значај. Гостовали смо у Загребу поново после више од четири деценије и то са једном од најрепрезентативнијих представа с актуелног репертоара Народног позоришта.  Ово је за нас био заиста велики догађај и надам се да смо овим наступом додатно учврстили везе и да ће се сарадња наставити“, каже уметнички директор Опере Народног позоришта Жељко Лучић.

“Ово је једно ванременско дело које говори о губитку. Поставља се велико питање шта нам је чинити када постанемо ускраћени за ствари које су нам најмилије у животу. Мислим да нас то колективно, свако људско биће на овој планети, везује, као и да смо у стању да нађемо снагу и да постанемо светло и нада, како себи, тако и другима. Хвала загребачкој публици, али и љубазним домаћинима на добродошлици коју су нам приредили”, рекао је редитељ Марио Павле дел Монако.

Под диригентском управом Александра Којића, наступили су Драгутин Матић, Драгољуб Бајић, Евгенија Јеремић Покрајац, Стеван Каранац, Милан Обрадовић, Милош Гашић, Андреја Калезић и Марко Костић.

Опером “Симон Боканегра", 1. октобра на Великој сцени (19:30) биће отворена нова сезона Народног позоришта у Београду.

Сличне вести

ДРАМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРВИ ПУТ У ЗАГРЕБУ ПОСЛЕ 30 ГОДИНА – „РОДОЉУПЦИ“ СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНИ НА 40. ДАНИМА САТИРЕ ФАДИЛА ХАЏИЋА

ПРЕДСТАВА „ДАМА С КАМЕЛИЈАМА“ ИЗВЕДЕНА С ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ У ОСИЈЕЧКОМ ХНК-а

ОПЕРА „ЕВГЕНИЈЕ ОЊЕГИН“ СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНА У ТЕМИШВАРУ

“ПРОКЛЕТА АВЛИЈА” СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНА НА ФЕСТИВАЛУ “САРАЈЕВСКА ЗИМА”

ПОПОВИЋЕВА „БЕЛА КАФА“ СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНА НА ВИДОВДАН У АНДРИЋГРАДУ

СТЕРИЈИНИ "РОДОЉУПЦИ" СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНИ НА ПРЕСТИЖНОМ ФЕСТИВАЛУ У БУДИМПЕШТИ

БАЛЕТ „АЛЕКСАНДАР“ СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕН НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ФЕСТИВАЛУ "СЕРВАНТИНО" У МЕКСИКУ

ПРЕДСТАВА „ДЕРВИШ И СМРТ“ СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНА У АКЦЕНТ ТЕАТРУ У БЕЧУ

Чеховљев „Иванов“ са великим успехом изведен на престижном фестивалу „MITEM“ у Будимпешти

"НАРОДНИ ПОСЛАНИК" СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕН НА ПРВОМ МЕЂУНАРОДНОМ ТЕАТАРСКОМ ФЕСТИВАЛУ У СКОПЉУ

Претрага