НАЦИОНАЛНИ БАЛЕТ АЛЖИРА ГОСТОВАО СА ПРЕДСТАВОМ "ПУТОВАЊЕ"


28 мај 2013

Поводом отварања културне манифестације "Дани културе Алжира у Србији 2013", у уторак 28. маја на Великој сцени, ансамбл Националног балета Алжира извео је представу "Путовање".

Пре почетка овог музичко-балетског перформанса, бројној публици, у којој је био и председник Србије Томислав Николић, обратили су се помоћник управника Народног позоришта у Београду Александар Стаматовић, министарка културе Алжира Калиде Туми и министар културе и информисања у Влади Републике Србије Братислав Петковић.
Стаматовић је рекао да Национални театар има част да буде реализатор и домаћин првом представљању алжирске културе у Србији које се у оквиру манифестације "Дани културе Алжира у Србији 2013", одржава под покровитељством председника Николића.
- Верујем да ће ова представа Националног балета Алжира бити корак за даљу сарадњу. Поред уважених гостију и председника институција у којима ће се одржавати различити програми, имам задовољство да поздравим министре културе земље госта и земље домаћина; госпођу Калиде Туми и господина Братислава Петковића - рекао је Стаматовић.
Министарка Туми је нагласила да се од свег срца, у своје и у име делегације коју предводи, захваљује председнику Николићу "на посебној части коју нам је учинио што је вечерас са нама".
Она се посебно захвалила и министру Петковићу, као и члановима републичке владе, на добродошлици и спремности да се у Србији организује једна оваква манифестација.
Госпођа Туми је најавила да ће у оквиру "Дана културе Алжира у Србији 2013", који трају до 2. јуна, поред Националног балета, алжирска култура бити представљена и на изложбама у Народној библиотеци Србије и Етнографском музеју, а "Путовање" ће, осим у Београду, бити изведено у Новом Пазару и Вршцу.
Петковић је изразио уверење да ће ова манифестација нашој публици пружити могућност да се увери у разноликост алжирске културе која сажима богато наслеђе Африке, арапског света и Медитерана.
- Дани културе Алжира сведоче о пријатељским односима између наше две земље. Они имају историју дугу више од 50. година и одржавају се под покровитељством председника Републике и уз свесрдну помоћ амбасаде Алжира у Београду. Надам се да ће се публици у Србији свидети програми културе и уметности традиционалног и савременог Алжира који ће наредних дана бити представљени. Пођимо на прво путовање кроз Алжир на које ће нас повести Национални балет у представи којом званично отварамо ову манифестацију - рекао је Петковић.
Национални балет Алжира основан је 1967. године са превасходним задатком очувања и вредновања изворних народних игара, али је отворен и за тековине светске баштине, те у свом саставу има и ансамбл савременог и модерног плеса. Уиграношћу и квалитетом представа, заузео је значајно место у земљи и у иностранству, а плесачи су често награђивани у Алжиру и на међународним фестивалима игре.
Чланови Националног балета, чије представе красе дивни костими и разноликост типично алжирских музичких звукова, извели су сплет традиционалних игара из више региона Алжира, као и кореографије које приказују обичне и посебне животне ситуације.
М.Б.

Сличне вести

НАЦИОНАЛНИ БАЛЕТ АЛЖИРА 28. МАЈА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ "ПУТОВАЊЕ"

Македонски национални театар Скопље гостовао са представом „Живот је леп“

МНТ ИЗ СКОПЉА ГОСТОВАО НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ СА ПРЕДСТАВОМ "МОЛИЈЕРОВ ЖИВОТ"

НАЦИОНАЛНИ ТЕАТАР СЕВЕРНЕ ГРЧКЕ ИЗ СОЛУНА 13. НОВЕМБРА ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ "ОДБРАНА СОКРАТОВА“

АНСАМБЛ РУМУНСКЕ НАЦИОНАЛНЕ ОПЕРЕ ИЗ ТЕМИШВАРА ГОСТОВАО СА ПРЕДСТАВОМ "ТУРАНДОТ" ЂАКОМА ПУЧИНИЈА

Дојчес театар из Берлина гостовао на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Неустрашиве – као и све слободне дјевојке“, по тексту Тање Шљивар, у режији Саломе Дастмалчи

Потписан Споразум о сарадњи са Националном опером из Алжира

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ОТКАЗАЛО СВЕ ПРЕДСТАВЕ ДО ДАЉЕГ, 22. И 23.05. ГОСТУЈЕ НАЦИОНАЛНИ БАЛЕТ КОРЕЈЕ, А ПРИХОД ИДЕ У ХУМАНИТАРНЕ СВРХЕ

БАЛЕТСКИ УМЕТНИК И КОРЕОГРАФ АЛЕКСАНДАР ИЛИЋ БИО ГОСТ АМБАСАДЕ АЛЖИРА У БЕОГРАДУ

БУРАН АПЛАУЗ ЗА УЧЕСНИКЕ ХУМАНИТАРНОГ КОНЦЕРТА “БОЖИЋНО ПУТОВАЊЕ”

Претрага