МУЗИЧКО СЦЕНСКИ СПЕКТАКЛ „СТОЈТЕ ГАЛИЈЕ ЦАРСКЕ“ АУТОРКЕ ИВАНЕ ЖИГОН ОСВОЈИО „ЗЛАТНОГ ВИТЕЗА“


9 децембар 2014

Музичко-сценски спектакл „Стојте галије царске“ у режији Иване Жигон, првакиње Драме Народног позоришта у Београду, освојио је главну награду “Златни витез”, на истоименом фестивалу одржаном у Москви.
Награда за музичко-сценски спектакл, направљен у славу и сећање на жртве Великог рата, признатој глумици је уручена у присуству руског патријарха Кирила и редитеља Никите Михалкова, 6. децембра у Храму Христа Спаситаље, дан уочи 100 годишнице Колубарске битке, наведено је у саопштењу које је медијима доставила представница за односе с јавношћу тог пројекта Оливера Живковић.
У образложењу жирија за доделу овог признања, наглашено је да је Ивана Жигон имала велику отежавајућу околност, зато што је ово пета награда "Златни Витез" која стиже у њене руке, у различитим категоријама као што су глума, сценарио, режија документарних филмова и представа.
Речено је и да их у току вишегодишњег постојања тог међународног фестивала, до сада, оволико има само још Никита Михалков.
Сценско-музички спектакл "Стојте, галије царске", премијерно је изведен 17. септембра ове године у Великој дворани Сава центра, поводом стогодишњице од почетка Великог рата.
У мултимедијалној форми – са играним и певаним сценама уживо, видео-пројекцијама документарних материјала и фотографија, представљена је трагична и победоносна прича о Србији у Првом светском рату.
Златни витез је данас велики културни покрет који окупља ствараоце из свих области уметности, пре свега из словенских земаља, али и из целог света, око девизе: “За моралне идеале и за уздизање човекове душе“.
Златни витез настао је 1992. године у Москви као Међународни филмски фестивал. Касније су, у оквиру њега, основани и позоришни, музички, ликовни и литерарни фестивал.
Покровитељи Фестивала, од оснивања па до данас, су патријарх Московски и целе Русије, председник Руске федерације и Парламент Русије.
М.Б.

Сличне вести

Музичко-сценски и мултимедијални спектакл “Позориште на Тргу – портал ка вековима”, одржан на обновљеном Тргу републике

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ИВАНЕ ЖИГОН 20. МАРТА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

На Сцени „Раша Плаовић“ премијерно изведена музичко-сценска ода „Десанки за вечност - у част изузетнима - Јелени Јовановић Жигон”

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРОМОВИСАНА КЊИГА ИВАНЕ ЖИГОН “ЖИГ ПОЗОРИШТА”

ЈЕДИНСТВЕНИ МУЗИЧКО–СЦЕНСКИ ШОУ GRUBB 13. МАРТА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

Јавним читањем комада Тање Шљивар "Као и све слободне девојке", у режији Иване Вујић, отворена "Радионица", нови сценски простор Народног позоришта на Дорћолу

ЧУВЕНИ ГЛОБ ТЕАТАР ИЗ ЛОНДОНА ГОСТОВАО СА ШЕКСПИРОВИМ КОМАДОМ “ДВА ВИТЕЗА ИЗ ВЕРОНЕ”

ЧУВЕНИ ГЛОБ ТЕАТАР ИЗ ЛОНДОНА 28. ЈУНА ГОСТУЈЕ СА ШЕКСПИРОВИМ КОМАДОМ “ДВА ВИТЕЗА ИЗ ВЕРОНЕ”

УРУЧЕЊЕ “ЗЛАТНОГ БЕОЧУГА” 12.04, МЕЂУ НАГРАЂЕНИМА И УМЕТНИЦИ ИЗ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Првак Драме Предраг Ејдус добитник „Златног ћурана“ за животно дело

Претрага