МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПОКЛОЊЕНА КУЛТУРНА ДОБРА ЈОСИПА РИЈАВЕЦА


12 април 2011

Кћерка Јосипа Ријавеца, госпођа Татјана Ријавец Ћурчић и њен супруг Милорад Ћурчић, поклонили су у уторак 12. априла Музеју Народног позоришта у Београду разна културна добра која су припадала том тенору светског гласа.

На церемонији примопредаје, управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић казао је да се славни уметник, захваљујући поклонима брачног пара Ћурчић, враћа у Национални театар „на један посебан начин“.
- Народно позориште ће умети да се господина Ријавеца сети када за то дође право време тако што ћемо упознати млађе генерације са тим заиста, великим уметником – најавио је он.
Татјана Ријавец Ћурчић је истакла да је веома узбуђена, али и задовољна што је у прилици да један део велике заоставштине свог оца поклони Музеју Народног позоришта.
- У Београд је дошао далеке 1920. године и цео живот био је везан за њега. Кад је завршио каријеру, остао је у Београду. Ту је био професор, ту је и умро – рекла је кћерка Јосипа Ријавеца који је рођен 1890. године у Словенији.
Ријавец, један од утемељивача Београдске опере, велики део своје извођачке и педагошке каријере провео је у Београду, где је засновао и породицу, захваљујући којој је и сачувана обимна документација о његовом раду.
После Другог светског рата посветио се педагошком раду на Музичкој академији у Београду на којој је, између осталог, био и професор познатој диви Бисерки Цвејић. Певачку каријеру започео је у младости у Трсту, а затим наставио у Загребу, Љубљани, Бечу, Берлину, Прагу, Паризу, Буенос Аиресу и другим музичким метрополама. У критикама је својевремено упоређиван са славним савремеником Карузом. Блиско је сарађивао и пријатељевао са маестром Пјетром Маскањијем. У свом репертоару је имао све велике тенорске улоге, често је на концертима изводио најлепше арије светских композитора, али је увек, када је био у могућности, певао и соло песме словеначких, хрватских и српских композитора.
Међу културним добрима поклоњеним музеју налазе се слика сценографије за представу „Мадам Сан Жен“ (аутор Петар Пашић), видео пројекат Јосип Ријавец „На обиласку при Јовану Шајновићу“, захвалница-честитка са посветом композитора Маскањија за извођење “Кавалерије Рустикане” 1939. године, књига „Јосип Ријавец –Тенор светског гласа (1890-1959)“, неколико плакета у бронзи и бар-рељефу, разне фотографије...
М.Б.

Сличне вести

КЊИЖЕВНИЦА ГОРДАНА КУИЋ ПОКЛОНИЛА КУЛТУРНА ДОБРА МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

ПРИМАДОНА БИСЕРКА ЦВЕЈИЋ ПОКЛОНИЛА КУЛТУРНА ДОБРА МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ ПТТ САОБРАЋАЈА СРБИЈЕ ПОКЛОНИЛО КУЛТУРНА ДОБРА ЗА МУЗЕЈ

СЕДИШТА СА СЦЕНЕ „РАША ПЛАОВИЋ“ ПОКЛОЊЕНА РОМСКОМ ТЕАТРУ „SUNO E RROMENGO“

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ НОВОГ САДА ГОСТУЈЕ 24.10. СА СТЕРИЈИНОМ КОМЕДИЈОМ ЏАНДРЉИВ МУЖ ИЛИ КОЈА ЈЕ ДОБРА ЖЕНА

У Музеју Народног позоришта отворена изложба „Одета и Одилија – Бели и Црни лабуд на сцени Народног позоришта у Београду“

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “БАЛЕТИ П.И. ЧАЈКОВСКОГ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ” 9. НОВЕМБРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

У Музеју Народног позоришта отворена изложба „Шекспир на сцени Народног позоришта" (Драма, Опера, Балет)

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “БАЛЕТИ П.И. ЧАЈКОВСКОГ НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ”

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „'РОМЕО И ЈУЛИЈА' НА СЦЕНИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ – ДРАМА И БАЛЕТ (ЈУБИЛЕЈИ ШЕКСПИРА, ПРОКОФЈЕВА И ПАРЛИЋА)“

Претрага