КОМЕДИЈА „ГРАЂАНИН ПЛЕМИЋ“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА У ОРАХОВЦУ


11 јул 2012

Комедија „Грађанин племић“ Жана Батиста Поклена Молијера у режији Даријана Михајловића, урађена у копродукцији Српске драме Народног позоришта из Приштине са седиштем у Косовској Митровици и Народног позоришта у Београду, премијерно је изведена 29. јуна на Градском тргу у српском делу Ораховца.

Међу гостима, осим представника Министарства културе, информисања и информационог друштва, Скупштине града Београда, управника Народног позоришта у Београду Божидара Ђуровића, био је и Маурициј Фаре, уметнички директор “Фолксбинеа”, једног од најзначајнијих европских позоришта, од кога је већ стигао позив да представа у децембру ове године гостује у Берлину.
Улоге су остварили Игор Дамњановић, Аника Грујић, Милан Васић, Бојан Стојчетовић, Бранко Бабовић, Ивана Ковачевић, Милена Јакшић и Јасмина Стојиљковић.
- Молијер и „Грађанин племић“ отварају питање грађанског духа, али и позоришне комуникације. Радећи комад кроз један антиисторијски догађај постављамо на сцену својеврсни оксиморон. Јер, не само да стварамо позориште тамо где му није место, него и спроводимо социолошко истраживање да ли је уопште данас могуће бити грађанин на Косову - каже редитељ Михајловић.
После премијере у Ораховцу, представа је репризно одиграна у селу Брестовик код Пећи и у дворишту цркве Светог Ђорђа у центру Призрена.
Београдска премијера биће одржана 3. октобра на сцени „Раша Плаовић“.
М.Б.

Сличне вести

"ГРАЂАНИН ПЛЕМИЋ" УМЕСТО "РИБАРСКИХ СВАЂА" 1. ДЕЦЕМБРА

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА КОМЕДИЈЕ „ГРАЂАНИН ПЛЕМИЋ“ 3. ОКТОБРА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ" ОДРЖАНА БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА КОМЕДИЈЕ "ГРАЂАНИН ПЛЕМИЋ"

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА КОМЕДИЈА “ВАЖНО ЈЕ ЗВАТИ СЕ ЕРНЕСТ”

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА РОМАНТИЧНА КОМЕДИЈА „ФРЕНКИ И ЏОНИ“

НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА КОМЕДИЈА АЛЕКСАНДРА ЈУГОВИЋА "СРПСКА ЛАЈКА"

На Сцени „Раша Плаовић” премијерно изведена комедија Пјера Корнеја „ИЛУЗИЈÆ“, у режији Николе Завишића

На Сцени „Раша Плаовић“ премијерно изведена Нушићевa комедија „Власт“ (и сабрана недела), у адаптацији и режији Милана Нешковића

У чувеном античком театру у Епидаурусу премијерно изведена Аристофанова комедија „Плуто“, настала у копродукцији Народног позоришта у Београду и Националног театра Грчке из Атине

КОМЕДИЈА "ВАЖНО ЈЕ ЗВАТИ СЕ ЕРНЕСТ" ИЗВЕДЕНА ЈУБИЛАРНИ 50. ПУТ

Претрага