Извођењем „Кавалерије рустикане“ дириговао гост из Италије Алберто Веронеси, мецосопран Жељка Здјелар дебитовала у улози Сантуце


19 април 2019

Једночином опером Пјетра Маскањија „Кавалерија рустикана“, изведеној 20. априла на Великој сцени, дириговао је гост из Италије Алберто Веронеси, који је у последње време чест и радо виђен гост Опере Народног позоришта. 

У улози Сантуце дебитовала је мецосопран Жељка Здјелар, ролу младог сељака Туридуа певао је тенор Душан Плазинић, а кочијаша Алфија - баритон Александар Стаматовић. 

Улоге су оставрили и Дубравка Филиповић (Мама Лучија) и Ивана Живадиновић (Лола). 

У представи је учествовао Оркестар и Хор Опере Народног позоришта.

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

„Кавалерија рустикана“, за коју су либрето према Вергију написали Тађони-Тоцети и Менаски, премијерно је изведена 21. јануара 2006. године, а режију Ивана Стефанутија пренео је Матео Мацони.

Ова опере праизведена 1895. године, а чија се радња одвија у селу на Сицилији, крајем 19. века, донела је „праву” и ”уверљиву“ -  истиниту причу из народа, о сицилијанским сељацима и тако утрла пут новом правцу у оперском стваралаштву под називом веризам. 

Маестро Веронеси био је гост Опере Народног позоришта и 24. априла, када је дириговао извођењем Вердијевог "Трубадура".
М.Б. 

Алберто Веронеси (Alberto Veronesi)
Рођен је у Милану, где је и дипломирао клавир, компоновање и дириговање на Конзерваторијуму „Верди“. Током студија је основао Оркестар „Гвидо Кантели“, који и сада ради при Конзерваторијуму.

Био је уметнички и музички директор Фестивала „Пучини“ у Торе дел Лагу (1998), стални уметнички и музички директор Сицилијанског симфонијског оркестра Палерма (2001–11), уметнички директор Филхармонијског оркестра Театра у Болоњи (2008), стални музички директор Фондације „Петрућели“ у Барију (од 2011), музички директор Оперског оркестра Њујорка (2011–16), први „западњак“ на месту уметничког директора и музичког директора Опере Великог театра Тианјина у Кини (2012–16).

Дириговао је познатим оркестрима, као што су: Бечка филхармонија, „Мађо музикале“ у Фиренци, Оркестар Театра Ла Фениче у Венецији, Немачки оперски оркестар у Берлину, Оркестар Театра „Моне“ у Бриселу, Оркестар Академије „Санта Ћећилија“ у Риму, Филхармонијски оркестар Театра у Болоњи и Оркестар Театра „Сан Карло“ у Напуљу.

Значајни наступи (избор): Ускршњи фестивал у Салцбургу и прослава Дана Свете Ћећилије на Фестивалу „Фирентински музички мај“ (са Оркестром „Гвидо Кантели“); Кавалерија рустикана и La Navarraise у Карнеги холу (2010);  светска премијера опере Фабија Вакија Lo Stesso Mare у Барију (2011); концерт са Оркестром Фондације „Петрућели“ у Линколновом центру (2011, поводом прославе 150 година постојања италијанске заједнице и прославе Колумбовог дана); светска премијера Мамели, Леонкавала, у Театру „Виторио Емануеле II“ (2011); Андре Шеније у Њујорку, у Дворани „Ејвери Фишер“, са Робертом Алањом у насловној улози и са више од 3000 извођача (2013); Тоска на Фестивалу „Пучини“ (2013)...

Званични је диригент немачке издавачке куће „Грамофон“, у оквиру које негује репертоар XIX и почетка XX века. У оквиру пројекта „Веризам“, од  2006. је снимио: продужену верзију Пучинијеве опере Едгар са Пласидом Домингом, албум Повратак Пучинија са Бечком филхармонијом (Доминго и Виолета Урман), „живо“ извођење Пријатеља Фрица у Опери у Берлину (Ангела Георгију и Роберт Алања), La Nuit de Ma са Оркестром болоњског театра (Доминго и Ланг Ланг), оперу Медичи (Данијела Деси и Доминго), Федору са Оркестром ла Монеа (Доминго и Ангела Георгију).

Добитник је Награде „Абиати“ италијанског Удружења музичких критичара, за продукцију Боема (2003).

Сличне вести

АЛБЕРТО ВЕРОНЕЗИ ИЗ ИТАЛИЈЕ ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ПУЧИНИЈЕВЕ "ТOСКЕ" СА ЈАСМИНОМ ТРУМБЕТАШ ПЕТРОВИЋ У НАСЛОВНОЈ УЛОЗИ

ГОСТ ИЗ НОВОГ САДА АЛЕКСАНДАР КОЈИЋ ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ОПЕРЕ "ЕВГЕНИЈЕ ОЊЕГИН", У УЛОЗИ ТАТЈАНЕ ДЕБИТОВАЛА СОПРАН НЕВЕНА ПАВЛОВИЋ

Маестро Алан Мањата из Италије дириговао извођењем Вердијеве „Травијате“

МАЕСТРО ПАОЛО БЕЛОЛИ ИЗ ИТАЛИЈЕ ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ВЕРДИЈЕВОГ "ТРУБАДУРА" ПОСВЕЋЕНОГ СУЗАНИ ШУВАКОВИЋ САВИЋ

ГОСТ ЛАРИ ЊУЛЕНД ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ОПЕРЕ "ПАЈАЦИ" РУЂЕРА ЛЕОНКАВАЛА

ЖЕЉКА ЗДЈЕЛАР ПРЕМИЈЕРНО НАСТУПИЛА У УЛОЗИ КАРМЕН

ЖЕЉКА ЗДЈЕЛАР ПРЕМИЈЕРНО У УЛОЗИ КАРМЕН, 5. ФЕБРУАРА

ЖЕЉКА ЗДЈЕЛАР ВЕЧЕРАС У УЛОЗИ КЕРУБИН УМЕСТО ИВЕ ПРОФАЦЕ

МАЕСТРО АДРИЈАН МОРАР ИЗ РУМУНИЈЕ ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ВЕРДИЈЕВОГ "ОТЕЛА", АНАСТАСИЈА ХОЛЦ ГОСТОВАЛА У УЛОЗИ ДЕЗДЕМОНЕ

МАЕСТРО КРИШ РУСМАН ИЗ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ ДИРИГОВАО ИЗВОЂЕЊЕМ ВЕРДИЈЕВОГ "РИГОЛЕТА", НЕНАД ЧИЧА ДЕБИТОВАО У УЛОЗИ ВОЈВОДЕ ОД МАНТОВЕ

Претрага