ХНK Загреб гостује у Народном позоришту са комичном опером Јакова Готовца „Еро с онога свијета“


4 октобар 2024

Хрватско народно казалиште из Загреба гостоваће 16. октобра (19:30) на Великој сцени Народног позоришта у Београду са комичном опером Јакова Готовца „Еро с онога свијета“, под диригентском управом Србољуба Динића и у режији Kрешимира Доленчића.

Реч је о узвратној посети тог позоришта само неколико недеља након што је наш национални театар, 21. септембра, гостовао у ХНK са својом најновијом оперском продукцијом – Вердијевим „Симоном Боканегром“, којом је на величанствен начин затворено овогодишње друго издање „Загребачког оперног фестивала“.

Најпознатије и најпопуларније Готовчево дело, опера у три чина „Еро с онога свијета“, праизведена је 1935. године и сматра се за једну  од најуспешнијих комичних опера са ових простора.

Музички колорит, бујна оркестрација, живахни ритмови и певљиве вокалне линије које непрекидно теку, уско су повезани с либретом препуним духовитих и домишљатих стихова који је, према мотивима народне приче, написао Милан Беговић.

Главни лик опере и покретач радње је Мића, младић из богате сеоске породице, из Далматинске загоре.

Док покушава да пронађе девојку којом би се оженио, на мајчин савет одлучио је да се представља као сиромах, као Еро с онога света, јер жели бити сигуран да га вереница Ђула искрено воли. Иако је многе преварио, на крају му је све опроштено и он добије девојку коју воли. Ефектно балетско финале опере, фуриозног темпа, представља својеврсну оду народном начину живота у којем музика, прожета етно мелосом из унутрашњости далматинског поднебља, избија у први план.

У подели су Ивица Чикеш, Терезија Kусановић, Валентина Фијачко Kобић, Стјепан Франетовић, Љубомир Пушкарић, Нина Рашковић и Марио Бокун, уз учешће балетског соло пара који чине Лада Рора и Таигуара Гулар, као и ансамбла од 16 плесача.

 
 

Претрага