Глумцу Народног позоришта у Београду Милошу Ђорђевићу уручена бијенална Награда „Љубинка Бобић“


10 новембар 2018

Бијенална глумачка награда Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ за 2017. годину, уручена је 10. новембра глумцу Народног позоришта у Београду Милошу Ђорђевићу.

На свечаности, одржаној на Сцени "Раша Плаовић", после извођења представе „Сумњиво лице“, признање, које му је припало за улоге Алексе Жуњића у представи "Сумњиво лице", по тексту Бранислава Нушића, у режији Андраша Урбана и продукцији Народног позоришта у Београду и Рубеоле у представи „Удај се мушки", по тексту Дуње Петровић, у режији Марије Липовски и продукцији Центра за интерактивну уметност Београд, примио је из руку своје колегинице и председнице жирија Олге Одановић.

Петочлани жири, у којем су били и Рада Ђуричин, Душанка Глид Стојановић, Горан Јевтић и Ирфан Менсур, разматрао је 13 номинованих глумачких остварења, а одлуку је донео већином гласова.

У конкуренцији за награду била су глумачка остварења у области комедије, премијерно изведена у Србији, у периоду од 1. септембра 2015. до 31. августа 2017.године.

Награда “Љубинка Бобић” установљена је 2005. године, у знак сећања на знамениту глумицу – знамениту по способностима да улогу оплемени узбудљивим детаљима, да игри обезбеди елементе новог на плану покрета, мимике и дикције, на пољу комичког и комедије уопште.

Додељује се сваке друге године (за период 1.7.2005. - 31.8.2007. – Награда није додељена) глумици или глумцу за улогу која мора бити трагалачка, иновативна и која се може означити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије.

Награда се састоји од плакете у бронзи са ликом Љубинке Бобић (рад Марине Нићифоровић), уникатне дипломе на пергаменту (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића) и новчаног износа.

Досадашњи добитници су Јелисавета Сека Саблић, Анита Манчић, Даниел Сич, Горан Јевтић и Олга Одановић.

Доделу Награде „Љубинка Бобић“ помажу Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.
 

Сличне вести

ГЛУМЦУ МИЛОШУ ЂОРЂЕВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА “ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ"

Првакињи Драме Народног позоришта Нели Михаиловић уручена бијенална глумачка Награда Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ за 2019. годину

ДРАМСКОЈ УМЕТНИЦИ ОЛГИ ОДАНОВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА “ЉУБИНКА БОБИЋ“

ГЛУМЦУ ИГОРУ ЂОРЂЕВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА “ПЕТАР БАНИЋЕВИЋ”

Редитељу Андрашу Урбану уручена бијенална Награда „Бојан Ступица“

НАГРАДА „РАДОМИР ВУЧИЋ”, УРУЧЕНА СОЛИСТИ БАЛЕТА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА МИЛОШУ МАРИЈАНУ

Глумица Народног позоришта у Београду Нела Михаиловић добитница бијеналне Награде „Љубинка Бобић“

ГЛУМЦУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НЕНАДУ СТОЈМЕНОВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА "МИЛОШ ЖУТИЋ"

ГЛУМЦУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА БРАНКУ ВИДАКОВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА ГРАДА БЕОГРАДА ЗА 2016. ГОДИНУ ЗА ПОЗОРИШНО СТВАРАЛАШТВО

Милошу Ђорђевићу „Зоранов брк“ на 26. „Данима Зорана Радмиловића“ у Зајечару

Претрага