ДУГОРОЧНА САРАДЊА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И ХНК ИЗ ЗАГРЕБА


31 март 2017

На позив своје колегинице Дубравке Вргоч, интенданта ХНК из Загреба, у хрватској престоници јуче (30. март) је боравио Дејан Савић, Управник Народног позоришта у Београду.
Двоје руководилаца највећих и најзначајнијих институција културе у својим државама, током веома конструктивног разговора обављеног у просторијама ХНК, којем је присуствовао и маестро Никша Бареза, угледни диригент и директор Опере, договорили су као најважнију појединост да два театра крајем текуће сезоне потпишу Протокол о сарадњи, којим ће после дуже времена институционализовати своје партнерске односе.
На тај начин ће се уз знатно ниже трошкове публици на обе стране приказати највећа достигнућа на уметничком плану оба позоришта, и сарадња која је и до сада постојала, увести у редовне токове и планове обе Куће.
Дејан Савић је истакао да поред узорних односа који постоје са ХНК из Осијека и Ријеке, природни партнери јесу управо београдски и загребачки национални театри, са чиме се сложила и гђа Вргоч.
Осим овога, он је од конкретних ванрепертоарских активности навео одлично партнерство око Филозофског театра, који окупља велики број претежно млађе публике а ради се о изворном пројекту ХНК, те предложио заједничке делатности око снимања документарног филма о примадони Зинки Кунц, о чијем животу и ненадмашној оперској каријери филмске материјале поседују Филмске новости у Београду, док хрватска страна поседује фотографске и друге писане артефакте.
Од позоришних програма, за наредну сезону је договорена сарадња сва три ансамбла, и то тако да се у Опери размењују најбољи уметници, уз напомену да је последњих месеци београдски првак Сања Керкез одушевила загребачку публику у насловној улози Вердијеве Травијате а да се у априлу по први пут очекује гостовање маестра Барезе у Вердијевој великој опери "Дон Карлос", затим да се у Балету размене читаве представе, при чему су загребачки партнери одмах изразили интересовање за већ легендарни наслов "Ко то тамо пева", а да се у Драмском сектору покуша пронаћи подједнако интересантан писац и наслов за обе стране, како би се ушло у коопродукцију.
Господина Савића је више него срдачно дочекала и примила у својој резиденцији амбасадорка Републике Србије у Загребу, Њ.Е. гђа Мира Николић, која је у потпуности подржала иницијативу о професионалном пријатељству два национална позоришта, истичући да ће и Амбасада са своје стране дати сву логистичку и медијску подршку предвиђеним активностима.
На крају, важно је напоменути да је и Њ.Е. г. Гордан Маркотић, амбасадор Републике Хрватске у Београду, практично од почетка свога мандата у нашој држави истрајно радио на повезивању институција културе два народа, тако да и са стране Хрватске амбасаде неће изостати позитивне реакције и подршка овим обострано корисним и значајним културним пројектима.

Сличне вести

ДОГОВОРЕНА САРАДЊА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И БОЉШОГ ТЕАТРА

САРАДЊА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И ХНК У ЗАГРЕБУ ПОСЛЕ ВИШЕ ОД 20 ГОДИНА

Сарадња Народног позоришта у Београду са Kомпaнијом Јана Фабра „Траблејн“

Сарадња Народног позоришта у Београду са Kомпaнијом Јана Фабра „Траблејн“; објављен још један снимак у оквиру пројекта „The Corona readings“

Сарадња Народног позоришта у Београду са Kомпaнијом Јана Фабра „Траблејн“; објављен нови снимак у оквиру пројекта „The Corona readings“

САРАДЊА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СА ТЕАТРИМА У СОФИЈИ

ОБНОВЉЕНА САРАДЊА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СА КИПАРСКИМ ИНСТИТУЦИЈАМА КУЛТУРЕ

Први пут после 38 година у Народном позоришту: Драма Хрватског народног казалишта из Загреба гостовала на Великој сцени са представом „Циганин, али најљепши“

ТЕАТАР „РУГАНТИНО“ ИЗ ЗАГРЕБА 14. АПРИЛА ГОСТУЈЕ НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ СА ПРЕДСТАВОМ “THISCASTING”

Вече "Деца и Деца": Градско драмско казалиште „Гавела“ из Загреба и Народно позориште исте вечери изводе представу „Деца“

Претрага