„БЕЛА КАФА“ И „МАРИЈА СТЈУАРТ“ У ТАКМИЧАРСКОМ ПРОГРАМУ XXI ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ПОЗОРИШНОГ ФЕСТИВАЛА У УЖИЦУ


18 октобар 2016

На предстојећем XXI Југословенском позоришном фестивалу „Без превода“, који ће од 7. до 13. новембра бити одржан у Ужицу, Народно позориште у Београду учествоваће у такмичарском делу програма с две представе – „Белом кафом“ Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и „Маријом Стјуарт“ Фридриха Шилера, у поставци Милоша Лолића.
За слоган овогодишњег фестивала одабран је узвик из Шекспировог Хамлета: „Ово време је искочило из зглоба“ и према оцени селектора, Бојана Муњина и Зорана Стаматовића, најбоље одсликава време у коме живимо и којим се на уметнички начин баве овогодишње представе.
„Кад кажемо да је ово време искочило из зглоба мислимо на време данашње, на немире који постоје у свима од нас, у друштвима и некако нас то време испуњава зебњом. Најкраће речено све то избором ових представа ми смо желели говорити о људској судбини коју свакако можемо препознати јер је сами живимо: о власти, о издаји, о добрим људима, о лошим људима, о смртима“, каже Муњин.
На фестивалу ће бити изведене и представе "На Дрини ћуприја" (СНП Нови Сад, режија Кокан Младеновић), "Пијани" (Атеље 212, режија Борис Лијешевић), "Хамлет" (ЈДП, режија Александар Поповски), "Хинкеман" (ЗКМ Загреб, режија Игор Вук Торбица) и "Шћери моја" (ЦНП Подгорица, режија Ана Вукотић).
О фестивалским наградама Ардалион у девет категорија одлучиваће петочлани жири на челу са редитељем Дејаном Мијачем.
М.Б.

 

Сличне вести

„Бела кафа“ најбоља представа „Фестивала победника фестивала“, Олга Одановић најбоља глумица, а Предраг Ејдус најбољи глумац

Поповићева „Бела кафа“, у режији Милана Нешковића изведена 50. пут

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "БЕЛА КАФА" 4. МАЈА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

„БЕЛА КАФА“, НА ПОЗИВ ЕМИРА КУСТУРИЦЕ, 28. ЈУНА ГОСТУЈЕ У АНДРИЋГРАДУ

ПОПОВИЋЕВА „БЕЛА КАФА“ СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНА НА ВИДОВДАН У АНДРИЋГРАДУ

„БЕЛА КАФА“ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА 32. СУСРЕТИМА ПОЗОРИШТА БИХ У БРЧКО ДИСТРИКТУ

НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ” ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНА ДРАМА АЛЕКСАНДРА ПОПОВИЋА “БЕЛА КАФА”

МИЛАН НЕШКОВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ЉУБОМИР МУЦИ ДРАШКИЋ" ЗА РЕЖИЈУ ПРЕДСТАВЕ “БЕЛА КАФА”

МИЛАНУ НЕШКОВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА "ЉУБОМИР МУЦИ ДРАШКИЋ" ЗА РЕЖИЈУ ПРЕДСТАВЕ “БЕЛА КАФА”

У оквиру Београдске летње сцене на Ташмајдану, Народно позориште учествује са музичко-сценским делом „Светлост“ и представом „Бела кафа“ (ОТКАЗАНО)

Претрага