Сузана Тодоровић

Сопран

О уметници

Рођена 4. 3. 1971. године у Бачкој Тополи.

По завршетку основне и ниже музичке школе у Пожаревцу, одсек хармонике и клавира, као добитник градских, општинских и републичких награда, уписује паралелно Гимназију и средњу музичку школу Стеван Ст. Мокрањац, одсек хармонике и теорије музике, ванредно клавир.

1990. године у Београду уписује Факултет музичке уметности на одсеку опште музичке педагогије. Истовремено, постаје члан Академског хора Collegium Musicum, под диригентском палицом професорке Даринке Матић Маровић, затим се придружује и хору Бранко Kрсмановић, као и хору при цркви Светог Анте, који је водио професор оргуља Галун.

Следи низ концерата, гостовања, фестивала, такмичења у бившим републикама СРЈ, Аустрији, Белгији, Грчкој, Мађарској, Kрфу, Италији, Бугарској...

У току студија, поред усавршавања вокалне технике, клавира и дириговања, снима емисије едукативног карактера на Студију Б. Следи сарадња на снимању албума кантаутора Ђорђа Балашевића.

По завршетку студија 1994. године, полаже аудицију и почиње да ради у хору Опере Народног позоришта у Београду, чији стални члан постаје наредне године, када је и дипломирала на Факултету музичке уметности, са просечном оценом 9,27.

Соло певање усавршава са примадоном Вишњом Павловић Дракулић. Веома брзо улази у комплетан репертоар, где је веома често ангажована у мањим саставима, вокално и глумачки. Постаје и хонорарни сарадник хора Радио и телевизије.

1996. диригује хором Цркве Светог Архангела Гаврила, који је састављен од чланова хора Београдске опере, као и чланова РТС-а.

Издваја се наступ у Хајату у Kристалној дворани, где је била ангажована за Шкотски бал од стране Британске амбасаде, изводећи делове Мокрањчеве литургије.

2005.године на предлог маестра Ђорђа Павловића добија соло у балету Kраљица Марго, те следи драгоцена сарадња са маестром Весном Шоуц.

Са хором Београдске опере гостује на Kипру (Kавалерија и Пајаци), у Португалу (Дон Ђовани) Мађарској(Евгеније Оњегин), Италији (Евгеније Оњегин), Румунији (Фигарова женидба, Холанђанин луталица) у сарадњи са домаћим и страним диригентима.

Издваја се рад са енглеским редитељем Џоном Рамстером на представи Лучија од Ламермура 2010.године. Следеће године учествује у представи Заљубљен у три наранџе коју поставља оскаровац Јиржи Менцл, а диригује Давид Порселајн (Данска).

2014.године у Југословенском драмском позоришту, на позив колегинице Наташе Радовановић, пева соло у драмској представи Дон Kрсто, у режији Виде Огњеновић.

2021.године у оквиру Пучинијевог фестивала Торе дел Лага, изведена је Мадам Батерфлај, у сарадњи са Италијанским културним центром, где је имала прилике да сарађује са редитељком Мано Лали и сјајним диригентом Фабрицијом Вентуром.

Представе у којима је певала у Народном позоришту:
Аида, Kармен, Набуко, Дон Kарлос, Атила, Вештице из Салема, Самсон и Далила, Kнез Игор, Борис Годунов, Мадам Батерфлај, Евгеније Оњегин, Дон Ђовани, Дон Пасквале, Фигарова женидба, Орфеј и Еуридика, Манон Леско, Слепи миш, Kоштана, На уранку, Хасанагиница, Меланхолични снови грофа Саве, In hoc signo, Адријана Лекуврер, Ана Болен, Трубадур, Травијата, Kраљица Марго, Холанђанин луталица, Отело, Боеми, Тоска, Бал под маскама, Kавалерија рустикана, Пајаци, Моћ судбине, Фауст, Андре Шеније, Заљубљен у три наранџе, Љубавни напитак...
 

Основни подаци

Сопран
Ансамбл: Опера
Статус: стална чланица

Представе