У ИМЕ ОЦА И СИНА

ПРИЧА О СВЕТОМ САВИ, драма Милована Витезовића

О представи

У ИМЕ ОЦА И СИНА

РЕЧ РЕДИТЕЉА 

Милован Витезовић оставио нам је плод свог дугогодишњег студиозног рада, драмску епопеју на две стотине страна "У име оца и сина". Од тог драгоценог материјала могло би се сачинити четири целовечерње представе. С обзиром да сам пре 30так година режирао представу о Светом Сави у позоришту за децу од првог дела овог Витезовићевог драмског завештања, сада сам одлучио да се концентришем на последњи део који садржи биографске чињенице из живота Светог Саве од монашења до краја живота. Радња драме прати како је организовао цркву, државу, увео законе, образовање, болнице, био дипломата, мирио зараћене... па све до смрти у Трнову.
Веома је драмски захтевно али и изазовно правити представу о историјској личности какав је Свети Сава. То је човек који се млад одрекао свега земаљског и постао монах да би, посветивши цео свој живот Богу, постао способан да учини више од било ког човека за исти тај земаљски свет.

Милан КараџићРЕЧ ДРАМАТУРГА

Представа коју ће ансамбл Народног позоришта премијерно одиграти на дан Светог Саве 2024 године у режији Милана Караџића бави се адаптацијом четврте четвртине велике драмске епопеје Милана Витезовића. Ово драмско дело је вишеструко значајно и као плод вишедеценијског истраживања, дара и труда песника и драмског писца М. Витезовића, и као његово заветно дело на једну од најзначајнијих тема из наше историје којем ће многи редитељи моћи у будућности да се враћају и да га обрађују у свим расположивим драмским медијима.
Наша позоришна представа се бави историјским ликом принца Растка Немањића од његове одлуке да се замонаши на Светој Гори до краја његовог земаљског живота. Драмска напетост проистиче у свакој сцени од чињеница да се један човек у младости одрекао свега земаљског да би служио Богу, што је за последицу имало да је за свој народ и земљу постигао више добра него било ко други у било ком времену. Сведочећи своју дубоку искрену веру у Христа, монах Сава је поставио темеље српској држави, превео Номоканон у Законоправило, извојевао аутокефалију српске православне цркве, градио задужбине, подизао школе и болнице, једном речју, обликовао је идентитет нашег народа који на том темељу и данас постоји. А потом се упокојио и постао живи светац кога поштују, славе и пред чијом се иконом моле сви православни народи диљем земаљског шара.
Представа “У име Оца и Сина” говори о монаху Сави док је ходио земљом као архипастир чинећи добра дела, а заправо говори о неслућеним могућностима једног људског бића произашлој из непоколебиве вере, говори о Светом Сави.
Ивана Димић    
 

Премијерно извођење

Премијера 27. јануарa 2024.

Велика сцена

МИЛОВАН ВИТЕЗОВИЋ

У ИМЕ ОЦА И СИНА
Прича о Светом Сави

Адаптација ИВАНА ДИМИЋ
Режија МИЛАН КАРАЏИЋ
Драматург ИВАНА ДИМИЋ
Сценограф БОРИС МАКСИМОВИЋ
Костимограф ДРАГИЦА ЛАУШЕВИЋ
Композитор ИРЕНА ПОПОВИЋ
Сценски говор ДР ЉИЉАНА МРКИЋ ПОПОВИЋ
Сценски покрет ТАМАРА АНТОНИЈЕВИЋ
Асистент костимографа ВИШЊА ЖИЛИЋ
Продуценти ЈАСМИНА УРОШЕВИЋ, ОЛИВЕРА ЖИВКОВИЋ
Инспицијент АНА ЗОРИЋ
Суфлер ГОРДАНА ПЕРОВСКИ

Принц Растко, монах Сава ГОРАН ШУШЉИК
Стефан Немања, монах Симеон МИОДРАГ КРСТОВИЋ
Стефан Првовенчани, монах Симон БОРИС ПИНГОВИЋ
Челник Војин НЕБОЈША КУНДАЧИНА
Вукан ВЛАДАН ГАЈОВИЋ
Каталина ЗЛАТИЈА ИВАНОВИЋ
Јевдокија БОЈАНА СТЕФАНОВИЋ
Ана Романова, монахиња Анастасија СУЗАНА ПЕТРИЧЕВИЋ
Методије, хиландарски игуман ЗОРАН ЋОСИЋ
Владислав краљ, син Стефана Првовенчаног БОЈАН КРИВОКАПИЋ
Игуман/Прот/Патријарх Јерусалимски ГОЈКО БАЛЕТИЋ
Цар Алексије Ромејски/Цар Асен бугарски/Цар Андрија угарски ДАРКО ТОМОВИЋ
Јефимија ИВА ИГЊАТОВИЋ

Монаси, војници, мајстори: Игор Алексић, Матеја Хубач, Виктор Мустајбашић, Дејан Мраковић, Ненад Андрић, Зоран Трифуновић, Божидар Катић, Јово Боснић, Милан Шавија, Славен Радовановић, Душан Боснић

Мајстор светла Миодраг Миливојевић
Мајстор маске Марко Дукић
Мајстор позорнице Зоран Мирић
Мајстор тона Перица Ћурковић

Костим и декор израђени у радионицама Народног позоришта у Београду