Podkast

Pauza je podkast Narodnog pozorišta u Beogradu u kome umetnici i saradnici na predstavama Drame, Opere i Baleta govore o umetničkom radu, ali i o širem značaju tema kojima se predstave bave.

Tokom Pauze se sležu utisci, bude osećanja, pokreću promišljanja o predstavama i važne diskusije. Pauza je trenutak kada počinje da se oseća uticaj umetnosti na naš lični i društveni život.

Na Pauzi možemo da razgovaramo sa publikom i čujemo utiske gledalaca. Pauza je važan ritmički deo svake predstave, to je trenutak u kome se otvara prostor u kome naši pogledi i naša stvarnost počinju da se menjaju.

Predstave menjaju one koji ih stvaraju, kao i one koji ih gledaju. Razgovori o kreativnim procesima, o umetnosti i društvu, kompleksnim temama, ali i svakodnevici pozorišnog života mogu da prošire naše shvatanje pozorišta i otvore nove horizonte promišljanja i osećanja.

Podkast možete pratiti na YouTube kanalu, kao i na vebsajtu i društvenim mrežama Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i na drugim platformama.

Pauza ep.4 – gošća Karin Rosniček

Pauza ep.4 – gošća Karin Rosniček

Karin Rosniček, rediteljka predstave Gospođa Ajnštajn, govori o Milevi Marić Ajnštajn, o procesu stvaranja predstave, ali i o sličnostima i razlikama evropske i američke pozorišne scene, kao i njenom radu u Vašingtonu.

6 oktobar 2022

Pauza ep.3 – gošća Tatjana Tatić

Pauza ep.3 – gošća Tatjana Tatić

Tatjana Tatić, primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu govori o svom umetničkom putu, načinu na koji pristupa ulogama, odnosu prema telu u umetničkoj igri, iskustvima u inostranstvu i mnogim drugim  temama.

1 jul 2022

Pauza ep.2 – gosti: Jug Đorđević i Đorđe Kosić

Pauza ep.2 – gosti: Jug Đorđević i Đorđe Kosić

Đorđe Kosić, dramski pisac i Jug Đorđević, reditelj predstave ”Uspavanka za Aleksiju Rajčić” govore o tome gde su sve pronašli inspiraciju za predstavu, kako za njih izgleda timski rad u pozorištu, kao i o tome kako izgleda biti mladi pozorišni umetnik.

2 jun 2022

Pauza ep.1 – gošća: Nada Šargin

Pauza ep.1 – gošća: Nada Šargin

Nada Šargin govori o predstavi ”Nora - Lutkina kuća” (H .Ibzen, režija: Tatjana Mandić Rigonat) u kojoj igra naslovnu ulogu, kao i o raznovrsnim temama koje proističu iz predstave – potreba čoveka da sazna ko je u suštini, individualizam i samoaktuelizacija, kao i pitanjima položaja žena u društvu i umetnosti, kapitalizma, ali i solidarnosti i snazi emancipacije.

5 maj 2022