ИНИЦИЈАТИВА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА О УКИДАЊУ УПРАВНИХ ОДБОРА У ИНСТИТУЦИЈАМА КУЛТУРЕ


15 јул 2014

У циљу унапређивања и осавремењивања рада и пословања установа културе, Народно позориште ће код надлежног Министарства културе и информисања, као и код Премијера и Министарства правде, покренути инцијативу да се у предстојећим изменама и допунама Закона о култури укину Управни одбори и уместо њих формирају Уметнички савети са одговарајућим задацима и обавезама.
Предложено решење ће омогућити знатно бољу сарадњу установа са оснивачем, Владом Републике Србије, олакшати комуникацију и побољшати контролу, која ће се по овоме принципу практично одвијати без посредника док ће управљање, а заједно са њиме и одговорност и обавезе,  бити знатно више сконцентрисано у функцији Директора установе и његових сарадника, уз избегавање честих преклапања надлежности и дужности.
Такође, оснивач односно Држава ће свој контролни механизам у потпуности остваривати преко Надзорних одбора који осим што неће променити форму, имаће и веће надлежности и делокруг рада.
Оваква промена, која је сагласна са европском праксом и која ће у многоме олакшати и допринети ефикаснијем и одговорнијем управљању и руковођењу институцијама културе, коинцидира са праксом да се у фирмама, пословним банкама и другим компанијама Управни одбори замењују Извршним одборима, који делимично преузимају њихову улогу, али истовремено убрзавају процес доношења пословних одлука и потеза уз пуну контролу истих.

Сличне вести

ОБНОВЉЕНА САРАДЊА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СА КИПАРСКИМ ИНСТИТУЦИЈАМА КУЛТУРЕ

ИНИЦИЈАТИВА ДА СЕ УСТАНОВИ ВЕЛИКА ГЛУМАЧКА НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕГ ГЛУМЦА И ГЛУМИЦУ

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ЧЛАНОВА НАДЗОРНОГ ОДБОРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

ЗАПИСНИК СА V СЕДНИЦЕ НАДЗОРНОГ ОДБОРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ

ИЗВЕШТАЈ ЧЛАНОВА УПРАВНОГ ОДБОРА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СА САСТАНКА ОДРЖАНОГ 3. 12.

ПРЕДСЕДНИК УПРАВНОГ ОДБОРА ЗАДУЖБИНЕ "ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ" РАДОМИР ПУТНИК УПУТИО ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ В.Д. УПРАВНИКА НП ДЕЈАНУ САВИЋУ

УРУЧЕНО РЕШЕЊЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ ЗА ПОЧЕТАК РАДА МУЗЕЈА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и управник Народног позоришта Дејан Савић положли венац на споменик Браниславу Нушићу

УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА НАЈУСПЕШНИЈИМA У ОБЛАСТИ ПРИВРЕДЕ И КУЛТУРЕ

МИНИСТАР КУЛТУРЕ И САВЕТНИЦИ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ ПОСЕТИЛИ НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

Претрага